Archief per maand:
Archief per jaar:

Anderhalf jaar geëist tegen zakenman voor witwassen

Boos op OM: schikking van drie ton plotseling afgewezen

Door Arno Ruitenbeek
Amsterdam – De Velsense zakenman Rieuwert van B. (55) heeft 850.000 euro drugsgeld witgewassen. Zo luidde ook in het hoger beroep van de IJmuidense Vistazaak de mening van het openbaar ministerie. De eis: anderhalf jaar cel.
Bj de rechtbank kreeg Van B. een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij de 8,5 ton in contanten had weggesluisd via zijn houthandel in Suriname. Hij bestreed te hebben geweten dat het misdaadgeld was, maar had geen antwoord op vragen van het Amsterdamse gerechtshof als: ‘waar is het geld gebleven?’ of ‘Waar is de boekhouding?’. De verdachte is erg boos op het OM. Dat zou aanvankelijk hebben ingestemd meteen schikking van 300.000 euro, waarmee Van B. van vervolging af was geweest. Plotseling en zonder opgaaf van reden, zei z’n advocaat, ‘wilden ze (het OM, red.) niet meer en plofte de dagvaarding op de mat.”
Ongelijk
De 850.000 euro was afkomstig van de 58-jarige De K., die een celstraf van acht jaar uitzit voor zijn leidersrol in een internationale drugsonderneming. De IJmuidenaar en dertien medeverdachten willen het ongelijk van de Haarlemse rechters bewijzen de komende maanden. Half juli 2014 wordt de uitspraak verwacht.
Woensdag probeerden getuigen annex verdachten het hof ervan te doordringen dat ze stuk voor stuk eerlijk en vies van verdovende middelen waren. De K. was hun vriend, een ondernemer die legale zaken deed. De K. beaamde dat. Hij deed in videobanden, auto’s, vis. ,,Nooit in drugs.” In een afgeluisterd telefoongesprek sprak hij over een bol. Meestal wordt dan cocaïne bedoeld. ,,Nee, hoor. Chocola. Zo’n Mozartkugel.”
Beschadiging
Net als twee dagen geleden waren er ook getuigen die hun mond hielden. Danny K. (42) deed dat uit zelfbescherming. Want de IJmuidenaar, die bij de rechtbank een jaar cel kreeg voor een mislukt cocaïnetransport in Hoorn september 2009, heeft bij een overval in Thailand vorig jaar hersenbeschadiging opgelopen. Hij kan zich weinig tot niets meer herinneren. Het hof wacht de medische rapporten af, voordat bij de voortzetting in februari deze getuige definitief van de lange lijst wordt geschrapt.
De Hoornse deal ging niet over coke, maar over wiet. Vulde Ferry D. (43) uit Velserbroek aan. De politie heeft de telefoongesprekken ‘verkeerd geïnterpreteerd’: ,,We hadden ’t over 39, dat betekent 3900 euro voor een kilo wiet. De agenten maakten er 39.000 van, voor coke.” D., opgezadeld met een half jaar cel, zei dat hun taalgebruik normaal was. Of het nu over kleding – hij had in die tijd een een kinderkledingwinkel in Hoorn – of fietsen ging. ,,We hadden aan een half woord genoeg.”

Kader

 Advocaten: ‘Document bewijst dat OM liegt’

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De Amerikaanse undercoveroperatie, die mede leidde tot de val van de Vista-groep, heeft veel langer geduurd dan het openbaar ministerie wil toegeven. ,,Het OM liegt”, aldus de advocaten van De K. en consorten.
De verdediging kreeg ‘nu pas’ van het OM het zogenoemde rechtshulpverzoek uit de VS van januari 2009. In het stuk staat ‘dat de undercoveroperatie al in de periode 2007-2009 in volle gang was en dat daarbij ook reeds werd samengewerkt tussen de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten’.
Het OM houdt vol dat de infiltrant van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration met het alias Mono niet in Nederland actief is geweest. Het OM zou zelfstandig hebben geopereerd in de Vistazaak. Gelogen, stellen de raadslieden. ‘Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar het document. Tel daarbij op het stuitende ‘geheugenverlies’ dat de verantwoordelijke officier van justitie deze week ten toon spreidde in het getuigenbankje en je weet genoeg.”
Ze willen een reeks getuigen uit beide landen, onder wie Mono, aan de tand voelen. Op 21 november zal het hof vertellen of ze hierin meegaat.
Mono, geïnfiltreerd in een Colombiaanse drugsbende, smokkelde begin 2009 1000 kilo cocaïne naar Polen. De drugs werden aan diverse partijen aangeboden, zoals de IJmuidenaren. Uitlokking, stelt de verdediging en dat moet in dit hoger beroep leiden tot vrijspraak.