Archief per maand:
Archief per jaar:

Anderhalve maand voor Holleeder

Willem Holleeder heeft anderhalf maand cel gekregen voor bedreiging van Peter R. de Vries. Geëist was 1,5 jaar.

Dat komt doordat de Haarlemse rechtbank hem zojuist heeft vrijgesproken van afpersing van een ex-kopstuk van de Hells Angels. Omdat Holleeder de opgelegde 45 dagen in deze zaak in voorarrest heeft uitgezeten, zou de Heinekenontvoerder niet terug hoeven naar de nor.

Maar de bedreiging van de misdaadjournalist had plaats in een proeftijd van de vorige afpersingszaak. Daarvoor was hij veroordeeld tot negen jaar, en kwam na zes jaar vrij op voorwaarde dat hij geen misdrijven zou plegen. Omdat hij dus over de schreef ging, moet hij drie maanden zitten.  De officier van justitie wilde dat Holleeder de volledige openstaande drie jaar zou moeten brommen. Tenslotte zou de bekende crimineel horen bij de gewelddadige witwasbende van Hilversummer Danny K. en de Beverwijkse sportschoolhouder Dick Vrij.

Daar denken de rechters anders over. Volgens hen is er geen bewijs dat Holleeder een rol heeft gehad in de criminele onderneming van de Noord-Hollanders. Leider K. is veroordeeld tot vier jaar en zes maanden, na een eis van 6,5 jaar en Vrij tot drie jaar, anderhalf jaar minder dan de aanklager had gevorderd.