Archief per maand:

Anders veiligheid samenleving niet gegarandeerd

Schutter seksclub Esther twee jaar tbs er bij

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem –  Een van schutters in de Haarlemse seksclub Esther, waarbij in 2000 vier doden vielen, krijgt nog zeker twee jaar dwangverpleging. De rechtbank heeft  gisteren de tbs  van Joey L. (47) verlengd tot 2014, vooral voor de veiligheid van de samenleving.
Het openbaar ministerie (OM) had ook een verlenging met twee jaar geëist. In tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray doet L. het goed. Hij werkt volledig mee. Zelf had hij het liefst een verlenging met een jaar gezien, om daarna naar een begeleid-wonentraject te gaan. Dat vinden de behandelaars nog te vroeg. Zonder de strakke structuur van de inrichting kan de zwakbegaafde en schizofrene L. snel weer gevaarlijk worden.
L. verblijft sinds maart 2010 in de kliniek. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel, waarvan hij er tien uitzat, en tbs met dwangverpleging voor de moord en doodslag op 19 februari 2000 in Huize Esther. Het drama begon destijds met de komst van vier mannen die in verband worden gebracht met de Hells Angels.
Een van hen viel de bardame, vriendin van portier L., lastig en zwaaide met een vuurwapen. L. en stamgast Martin ‘Polletje’ van de P. trokken hun pistolen en schoten eerst deze motorrijder neer, waarna ze ook zijn drie maten de dood injoegen.  Van de P. kreeg levenslang.