Archief per maand:
Archief per jaar:

Angst voor herhaling: proeftijd liefst tien jaar

Hogere straf voor pedofiel

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De rechtbank heeft gisteren de 30-jarige Haarlemmer Mazar T. een aanzienlijk hogere straf opgelegd dan geëist. Voor het seksueel misbruik van zijn zevenjarige schoonzusje kreeg hij vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Daaraan is gekoppeld een zeer lange proeftijd van tien jaar (gewoonlijk is die twee jaar). Want volgens de rechters is de kans zeer groot dat pedofiel T. zich opnieuw vergrijpt aan een jong kind. Het rapport van de psycholoog die het recidiverisico gering achtte, werd daarmee naar de prullenbak verwezen.
Als T. na zijn vrijlating in psychiatrische behandeling gaat, zal de reclassering hem nauwlettend in de gaten moeten houden. Anders is de kans dat hij de therapie halverwege afbreekt.
Tussen 1 mei en 1 september van het vorig jaar heeft T. naar eigen zeggen vier keer ontucht gepleegd met het zusje van zijn echtgenote. Dat gebeurde bij hem thuis, of in zijn bestelbus. Het slachtoffertje heeft grote psychische schade opgelopen. De veroordeelde moet haar een schadevergoeding van 2250 euro betalen.
Geëist was drie jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk.