Archief per maand:
Archief per jaar:

Apeldoorners schrikken zich rotje van strafeisen

Werkstraf van 240 uur geëist voor koop illegaal vuurwerk

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De Apeldoorners Niek C.(30) en Tom K. (26) boeten voor hun hobby. Ze kochten illegaal vuurwerk in Zaandam. Gisteren werd 240 uur onbetaalde arbeid en een half jaar cel voorwaardelijk geëist bij de Haarlemse rechtbank.

C. en K. wilden de jaarwisseling van 2011 op 2012 vieren met hun vriendengroep. De liefhebbers van vuurwerk besloten het dit keer groots aan te pakken. Op internet vonden ze een aardige aanbieding van zogenoemde flowerbeds. K. sprak met de handelaar Michel D. (30) uit Zaandam af elkaar te ontmoeten op een parkeerplaats in D.’s woonplaats, op 21 december 2011.

De Zaankanter haalde de bestelde partij knaltuig uit zijn Audi en nam van K. 1200 euro in contanten aan. D. zei dat hij nog cobra’s te koop had. C. hapte toe voor 300 euro. Wat geen van de mannen wist, was dat de politie iets verderop de deal van minuut tot minuut volgde. D. stond al geruime tijd onder observatie. De officier van justitie: ,,Deze handel in professioneel vuurwerk begint steeds vroeger in het jaar. Het is veel zwaarder en gevaarlijker dan consumentenvuurwerk en leidt tot een toenemend aantal zwaar gewonden en grote materiële schade. De recherche speurt daarom, net als bijvoorbeeld verdachten, ook internet af.”

Ploertendoder

K. en C. gingen vol vuur met hun buit naar huis, maar kwamen slechts tot bij Hilversum. Daar werd de VW Transporter van K. – eigenaar van een koeriersbedrijfje – langs de kant gezet. Behalve het vuurwerk vonden de agenten in de bestelwagen een ploertendoder plus een busje pepperspray. De verboden wapens waren van een collega die zijn auto wel eens leende, aldus K. Hij wilde de naam van de zondaar niet noemen. De Apeldoorners zijn zich een rotje geschrokken. Aangehouden, verdacht, vervolgd: ,,We wisten dat dit vuurwerk niet mocht, maar dat het zulke consequenties zou hebben, hadden we nooit verwacht.” De lol van een knallend Oud op Nieuw is er wel af.

Op die 21e december kocht Gezinus M. (39) uit het Drentse Veenoord voor 1250 euro in Zaandam. De aanklager vorderde tegen hem een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Student bedrijfskunde D., die vuurwerk had opgeslagen in zijn woning, een gehuurde garagebox en een huurbestelauto, hangen anderhalf jaar, waarvan een derde deel voorwaardelijk boven het hoofd. Zijn zwarte ‘bijverdienste’ van 30.000 euro moet hij aan de Staat afstaan.

De uitspraken zijn 4 april.