Archief per maand:
Archief per jaar:

Archeologisch onderzoek Langestraat

Archeologisch onderzoek op het terrein aan de Langestraat 58-62 moet belangrijke inzichten opleveren in de geschiedenis van de stad. Morgen (9 juni) om 16 uur begint officieel het graafwerk op de plek waar de historische panden stonden die in de nieuwjaarsnacht uitbrandden.

De verwoestende brand in de nieuwjaarsnacht in de Langestraat heeft de ondernemers en bewoners zwaar getroffen. Daarnaast heeft de brand een groot gat in de historische kern geslagen. Ondanks het leed kijken diverse partijen al weer vooruit naar de opbouw en in dat kader heeft hier de komende weken uitgebreid archeologisch onderzoek plaats.

Archeologen aan slag in Langestraat.

Archeologen aan slag in Langestraat.

Om het publiek goed te informeren worden informatiepanelen geplaatst. Hierop staat uitleg en veel beeldmateriaal over de geschiedenis van de Langestraat, van de panden en wat de archeologen aan het doen zijn.

Kooplieden

In de Alkmaarse Langestraat woonden de eerste kooplieden, die rijk werden na de verlening van de stadsrechten in 1254, de elite en andere notabelen. De verwachting is dat in de bodem nog allerlei oude sporen over hun doen en laten aanwezig zijn. Deze sporen kunnen verdwijnen bij de nieuwbouw die hier uitgevoerd wordt. Daarom is het belangrijk om het verhaal over de oude stad en zijn bewoners, dat hier in de bodem zit, te lezen voordat het verdwijnt.

Bij eerdere onderzoeken in de Langestraat zijn er al spectaculaire vondsten gedaan, zoals de ontdekking van twee stadskastelen ter hoogte van de H&M en Douglas. Nog niet eerder heeft er een onderzoek op deze schaal aan de Langestraat plaatsgehad.