Archief per maand:
Archief per jaar:

Ásociaal gedrag’ dochter geen oorzaak

Werkstraf geëist voor kop-staartbotsing

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Het openbaar ministerie vindt dat Jimmy V. (48) uit Velserbroek schuldig is aan een kop-staartbotsing in Heemstede. De eis tegen de Corus-machinist luidde gisteren: 40 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.
Optrekken, afremmen. Bij mooi weer staat de Zandvoortselaan in Heemstede vol met verkeer naar en van het strand. Zo ook op 2 april van het vorig jaar. Automobilist V. was met zijn dochter en een deel van haar voetbalteam in de file beland. Dochterlief zat rechts naast vader, haar voeten staken ter verkoeling uit het geopende rechterportierraam.
Dat ‘asociale gedrag’, zoals getuigen die achter V. reden het later noemden, is volgens V. zeker niet de oorzaak geweest van het ongeluk. Hij reed al enige tijd achter een vrouw op een motorfiets, stopte wanneer zij stopte en reed als de motor optrok. ,,Ik weet niet precies waardoor ik werd afgeleid’’, vertelde de verdachte tegen de rechters. ,,Ik zag volgens mij iets in mijn linkerspiegel, links dus, had plotseling in de gaten dat de motor stilstond en probeerde te remmen om een botsing te voorkomen.”
Het mislukte. Met een vaartje van tussen de tien en vijftien kilometer per uur tikte V.’s auto de motor van achteren aan. De motor trilde, de motorrijdster trachtte tevergeefs het zware ding in balans te houden, schoot vooruit en klapte op haar voorganger. V.: ,,Ik denk dat ze hem in de versnelling had staan.” Het slachtoffer liep een gebroken linkersleutelbeen op. Dat was voor de tweede keer. De artsen zetten er eerder een plaat in, die nu verbogen was. Een operatie was nodig om de boel weer recht te zetten.
V. wilde graag in contact komen met de motorrijdster, om naar haar welbevinden te vragen en zijn excuus aan te bieden. ,,Maar het is me helaas niet gelukt”, aldus de Velserbroeker. De officier van justitie vond dat V. aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden: ,,Hij had zich in de file moeten concentreren op zijn voorganger, had dat ook kunnen doen.”
De uitspraak is 27 april.