Archief per maand:
Archief per jaar:

Assurantiekantoor De Hoek lijkt uitgeschakeld…

Theo K. ontmaskerd als oplichter: zestien maanden cel

door arno ruitenbeek

Alkmaar – Theo K., de inmiddels 63-jarige Wervershover die betrokken was bij een kerstboom aan inmiddels failliete ondernemingen, is definitief ontmaskerd als oplichter. De rechtbank veroordeelde de man achter ‘assurantiekantoor De Hoek’ hem tot zestien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
In 2006 werd ik, destijds misdaadverslaggever bij het Noordhollands Dagblad, benaderd door  gedupeerden van de malicieuze praktijken van K. Of ik een artikel wilde schrijven, waarin ik uit de doeken deed hoe K. met De Hoek (verzekeringen, boekhouding, bancaire diensten, reisbureau, makelaardij) en andere ‘projecten’ eerzame West-Friezen bijkans aan de bedelstaf bracht.
Zelfs zijn eigen familie was niet veilig voor hem. Uitgebreid onderzoek leverde een zeer ophefmakend verhaal op. Ik ben niet meer opgehouden met schrijven, want steeds weer kreeg ik  een hondstrouwe klant van K. aan de lijn die zijn spaarcenten, overwaarde van zijn woning en ook het vertrouwen in de mensheid was kwijtgeraakt.
Doodsbang
Diezelfde mensen, die ik andere namen gaf omdat ze doodsbang waren voor K. (die menigeen dreigde een stel Polen op klagers af te sturen), begon ook hun vertrouwen in de rechtsgang te verliezen. Want K. ging maar door, als het niet in het West-Friese was, dan wel vanuit Purmerend of Zaandam.  Ondanks vernietigende vonnissen van burger- en faillissementsrechters.
Na jarenlang onderzoek door Fiod/ECD, AFM en voorop justitie in Den Haag kwam het tenslotte toch tot een proces. Dat enkele keren werd uitgesteld, ‘getraineerd’door K. zoals de slachtoffers zeiden. Maar in juni 2011 boog, buiten afwezigheid van de verdachte (!) zelf, de rechtbank zich over de stapels dossiers.
Althans, vijf daarvan. Justitie maakte een beperkte keuze, tot verdriet van de vele andere aangevers. In één van deze vijf zaken is volgens de rechtbank bovendien geen sprake van een strafbaar feit geweest, maar kon Theo K. niet langer aan zijn betalingsverplichting voldoen. Bij de andere vier klanten heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan het afhandig maken van geld door diefstal, verduistering of oplichting. Zij zijn gedupeerd voor een bedrag van ruim 120.000 euro.
Vals
Volgens de rechtbank is dat niet het enige dat K. op zijn kerfstok heeft.  Hij heeft valse salarisspecificaties, werkgeversverklaringen en inkomstenverklaringen opgemaakt die kennelijk bedoeld waren voor hypotheekaanvragen. Hij heeft als bankier zaken gedaan zonder dat hij daartoe bevoegd was en hij heeft niet voldaan aan vorderingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om informatie te verstrekken over het bedrijf waarin hij de zeggenschap had.
De Alkmaarse rechtbank neemt het Theo K. zeer kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn klanten hadden in zijn deskundigheid en goede trouw. De twee jaar die zijn geëist kreeg hij echter niet. De rechtbank heeft strafvermindering toegepast omdat de redelijke termijn waarin een strafzaak dient te beginnen, royaal is overschreden. De gevangenisstraf is daarom ook deels in voorwaardelijke vorm opgelegd.