Archief per maand:
Archief per jaar:

‘B-rechtbank’ Alkmaar wordt voor 6,4 ton gedigitaliseerd

‘Papierloze zittingszalen geen geldverkwisting’

Voor 6,4 ton digitaliseren en daarna uitkleden...

Voor 6,4 ton digitaliseren en daarna uitkleden…

Alkmaar wordt weliswaar een B-rechtbank, maar toch worden twee zittingszalen nu voor 640.000 euro exclusief btw verbouwd, zodat er papierloze processen plaats kunnen hebben. “Er wordt geen geld verkwist”, aldus een woordvoerder van de rechterlijke organisatie.

De rechtbanken in Alkmaar en Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen worden tot 2020 uitgekleed. Hier blijven de zittingen van kanton- en politierechterzaken (strafrecht) en de veel voorkomende familie- en bestuursrechtzaken over. De Noord-Hollandse rechtbankpresident Van der Molen stapte uit protest over deze bezuinigingsoperatie van het Rijk op. Op 4 september gingen rechters, advocaten en andere betrokkenen in Alkmaar in optocht naar het gemeentehuis.

Omdat ook elders in het land en uit politieke hoek weerklonk afschuw over de rechtbankplannen. De beslissing is daardoor een paar weken opgeschoven en er komt zelf nog een hoorzitting in Den Haag. Wat de toekomst ook mag brengen, in het gerechtsgebouw aan de Kruseman van Eltenweg is men op alles voorbereid.

Dossiers

De afgelopen week is een van de twee grote rechtszalen gedigitaliseerd: kabels, leidingen, computers, beeldschermen en grote schermen waarop het publiek kan meekijken naar bijvoorbeeld opnamen van bewakingscamera’s die in een bepaald misdrijf zijn gemaakt.

Nu de eerste zaal is opgeleverd, is de tweede aan de beurt. Die moet eind oktober gereed zijn. Dan is het einde van gevulde ordners en dikke dossiers bij zittende en staande magistratuur, griffie en verdediging en begint het papierloze tijdperk. Vooralsnog alleen meervoudige kamers (met drie rechters), waar de zware zaken worden behandeld.

Juist, die zaken die Alkmaar verliest aan ‘grote broer’ Haarlem. Per zaal is 320.000 euro (ex. btw) geïnvesteerd. Zonde van het geld? “Nee”, zegt de rechtbankwoordvoerder zonder enige aarzeling of twijfel. “Natuurlijk wisten we niet wat er stond te gebeuren, toen we het digitaliseringsprogramma startten. Maar de komende jaren  kunnen we er gebruik van maken voor de MK’s en in toenemende mate ook voor andere zittingen. Want er wordt al geëxperimenteerd met digitale politie- en kantonrechterzaken, die in Alkmaar blijven. Dus is geen sprake van geldverkwisting.”

Offerte

In het gerechtsgebouw aan de Simon de Vrieshof (beter bekend als De Appelaar) in Haarlem zullen ook twee zittingszalen worden gedigitaliseerd. De kosten zijn nog onbekend. “We zitten in de offertefase.”