Archief per maand:
Archief per jaar:

Babylijkjesaffaire: Yasmine M. naar PBC

Yasmine M., de moeder van de drie baby’s die dood zijn gevonden, gaat naar het Pieter Baan Centrum. Onderzoek moet uitwijzen of en in welke mate de 31-jarige Alkmaarse geestesziek of -gestoord is.

Haar advocaat Gert Kaaij heeft zijn cliënte vanmorgen, voor de zitting van de rechtbank, op de hoogte gesteld van het plan van het openbaar ministerie om haar naar het PBC te sturen. “Zij heeft tijdens de politieverhoren gezegd dat ze graag zou willen weten wat er met haar aan de hand is. Dus is deze stap niet onverwacht en wil ze graag meewerken.” Hoewel de rechtbank pas volgende week een beslissing neemt, heeft de officier van justitie de psychiatrische observatiekliniek in Utrecht alvast bericht dat M. instemt met de opname.  Want er is een wachttijd van twee tot drie maanden voor het PBC. En het zal minstens drie maanden duren voordat de gedragsdeskundigen hun rapport gereed hebben.

In het PBC moet onder meer een antwoord worden gevonden op de vraag onder welke omstandigheden de drie kinderen zijn gestorven. M. weet bijvoorbeeld niet meer welke baby dood is geboren, of ze de andere twee heeft gedood en zo ja, hoe en waarom. Heeft ze de baby’s (te lang) zonder eten, drinken en verzorging achtergelaten?

Zwanger

Kaaij geeft toe dat hij zelf een ander verloop in gedachten had. “De rechters moesten vanmorgen beslissen of het voorarrest wordt voortgezet. De gronden daarvoor waren ‘onderzoek’ en ‘herhalingsgevaar’. Voor dat laatste zou ze zwanger moeten zijn. Ik had daarom willen voorstellen om haar naar huis te sturen, op voorwaarde dat ze niet in verwachting raakt en dat regelmatig laat controleren door een arts. Daarnaast zou ze dan een psychiater en psycholoog kunnen bezoeken.” Zijn cliënte heeft echter duidelijk gemaakt dat ze niet weg wil van de psychiatrische afdeling van het huis van bewaring waar ze nu verblijft. “Ze voelt zich daar veilig en op haar gemak. Ze eet en slaapt eindelijk weer sinds haar arrestatie.”

Yasmine M. verhuisde in de afgelopen jaren regelmatig en stalde een deel van haar bezittingen tijdelijk bij een vriendin, die aan de Schelde in Heerhugowaard woonde. Zowel in de woning als in de schuur werden in oktober kort na elkaar twee babylijkjes aangetroffen De Alkmaarse werd gearresteerd. Zij erkende de moeder te zijn van deze twee en ook van Angel, de dode baby die in december 2014 werd gevonden in park De Rekerhout in Alkmaar-Noord.

Aansluitend aan de zitting over de voorlopige hechtenis had een verhoor van M. plaats in verband met een civiele zaak die morgen dient. Daarin wordt verlenging geëist van de ondertoezichtstelling van een van haar twee zonen die verblijven bij hun oma. Kaaij: “Gezien de situatie is het beter voor iedereen dat de OTS wordt verlengd.” De advocaat zal geen verdere mededelingen doen. Eventuele vragen kunnen worden gesteld via www.nzg-journalisten.nl.