Archief per maand:
Archief per jaar:

Bang zijn in Velsertunnel

Velsertunnel: niet alleen druk, ook gevaarlijk.

Velsertunnel: niet alleen druk, ook gevaarlijk.

De Velsertunnel onder het Noordzeekanaal is onveilig. Door een enorme hoeveelheid aan achterstallig onderhoud is het risico op ongelukken groot.

Dat schrijft het Noordhollands Dagblad op basis van een geheim inspectierapport. Daaruit zou een ‘schokkend’ beeld naar voren komen van jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid. Zo hadden tientallen systemen in het tunnelcomplex al jaren geleden vervangen moeten zijn. Ze werken niet meer of zijn zeer onbetrouwbaar doordat hun maximale levensduur al ver is overschreden.

De inspecteurs troffen verder nooddeuren in de tunnelbuizen aan die alleen met geweld te openen zijn. Van de ventilatoren is het maar de vraag of ze het ook echt doen als er rook uit een tunnelbuis moet worden afgezogen.

Rijkswaterstaat stelt in een reactie in de krant dat de tunnel bij Velsen wel voldoet aan de eisen en gewoon veilig is. “Dat controleren we continu aan de hand van faaldefinities. Als het nodig is, sluit ik hem”, zegt een tunnelmanager. Volgens hem is het rapport een momentopname en is een groot deel van de mankementen al lang gerepareerd.