Archief per maand:
Archief per jaar:

Beduvelde Kolhorner conform eis vrijgesproken

Ewald de F. (53) is, volgens de verwachting en overeenkomstig de eis, vrijgesproken van verzekeringsfraude. Een wraakzuchtige ex-logé zou de Kolhorner hebben beduveld.

Deze Dirk B. krijgt na zijn scheiding onderdak bij De F., uitbater van een boerencamping annex botenverhuur- en rondvaartbedrijf in Nieuwe Niedorp. De F. weet snel wat voor vlees hij in de kuip heeft, want hij moet tijdens B.’s buitenlandse vakanties diens schuldeisers te woord staan. B. mag dan ook na zijn terugkeer zijn koffer ingepakt laten en vestigt zich tenslotte in Afrika.

Problemen

Kort na zijn gedwongen vertrek, op 16 oktober 2012, verdwijnt De F.’s zelfgebouwde motorkruiser voor 50 personen. De F. doet aangifte bij de politie in Den Helder. Univé betaalt in februari 2013 de schade volgens taxatie, 27.449 euro, uit aan de gedupeerde. Dan ontvangt de scheepstaxateur van B. en twee anonieme tipgevers dat De F. zijn financiële problemen heeft willen oplossen door z’n eigen boot te stelen. In Waarland wordt op 16 juli 2013 wordt het karkas van de kruiser gevonden. In een loods in ’t Veld, die De F. huurt, ligt de  onderdelen.

Het openbaar ministerie wil niet tot vervolging wegens oplichting en valse aangifte overgaan, omdat het zaakje stinkt. De tipgevers vragen bijvoorbeeld te nadrukkelijk om het tipgeld. Univé echter stapt naar het gerechtshof, dat beslist dat het OM wel moet vervolgen. Tijdens het proces bij de rechtbank in Haarlem luidt de eis: vrijspraak. Het duo dat de tips heeft gegeven, geef tegenstrijdige verklaringen. ‘Onbetrouwbaar’, aldus het vonnis, waarin ook de meest belastende verklaring van B. bij de politie in twijfel wordt getrokken. Daar komt bij dat B. niet meewerkt aan het onderzoek. Enig bewijs tegen De F. ontbreekt aldus.

De verdediging houdt het er op dat B. vrienden heeft overgehaald om te helpen De F. een loer te draaien. Door de vrijspraak is er een streep gezet door de vordering van 25 mille van Univé. De verzekeraar wil in een civiele procedure zijn geld toch proberen terug te halen.