Archief per maand:
Archief per jaar:

Bekentenissen: ‘Maar we hebben niet gedreigd met verkrachting met stalen pijp’

2,5 jaar cel geëist voor beroving vissers

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De gewelddadige beroving van twee vissers in Hoofddorp kan twee Zandvoorters 2,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk opleveren. Tegen hun uitkijk werd gisteren een jaar geëist.

De werklozen Ricardo D. (29), Marco H. (30) en Roy van der M. (25) besloten 29 augustus van het vorig jaar hun verveling te verdrijven met vissen. Vanaf 14 uur tot diep in de avond werkten D. en H. elke een kratje bier naar binnen. Van der M. deed vanwege zijn epilepsie niet mee aan het drankgelag; hij hield het bij fris. De enorme alcoholinname had die dag vooral een fnuikende uitwerking op H. die al bij psychiatrisch centrum de Waag onder behandeling was voor zijn, door drank versterkte agressiviteit.

Jolig

Het trio reed op twee scooters naar het Haarlemmermeerse Bos. Rond 23 uur besloten de ‘jolige’ D. en H. een praatje te maken met twee jeugdige sportvissers, die bij de Hoofddorpse plas hun tentjes hadden opgeslagen. Tegenover hun rechters bezwoeren ze dat het nooit de bedoeling was geweest om de vissers sieraden, telefoon en geld af te nemen.

Volgens D. heeft een van de jongens de enkele jaren geleden overleden moeder van H. beledigd. Daarop zou deze Zandvoorter de kolder in de kop hebben gekregen en met zijn bromfietshelm de boosdoener een enorme klap tegen het hoofd hebben gegeven. D. : ,,Zijn maatje, naast wie ik zat, werd zo bang dat hij zonder te vragen zijn spulletjes aan mij gaf. Ik nam ze aan, stom genoeg, en we zijn weggegaan.” Van der M., die wachtte bij de scooters, startte ze en verdwenen waren ze.

De verklaringen van de twee slachtoffers staan in schril contract met die van de verdachten. Alleen de dreun met de helm blijft staan. De vissers zeggen echter dat ze herhaaldelijk zijn geschopt en geslagen, dat de rovers dreigden met een pistool en verkrachting met een stalen pijp.

Doodgetrapt

De officier van justitie was er van overtuigd dat de gedupeerden de waarheid hebben gesproken. Want in, door de politie afgeluisterde telefoongesprekken tussen vriendinnen en vrienden van de Zandvoorters  worden dingen gezegd als ‘Ze hebben letsel voor het leven’ en ‘Hij zei dat-ie iemand had doodgetrapt’.  Eind september werden ze gepakt, mede dankzij de vondst op de plaats delict van een brief van de gemeente Zandvoort aan D.

De slachtoffers vorderen 2437 en 2261 euro schadevergoeding. Ze hebben ernstige trauma’s overgehouden aan het misdrijf. Een van hen had het aangedurfd naar het proces te komen. Hij moest gebroken en ondersteund door familie, halverwege de rechtszaal verlaten. Met name de ontkenning van het grove geweld en het gebruik van wapens was pijnlijk.

De uitspraken zijn op 5 februari.