Archief per maand:
Archief per jaar:

Belediging leidt tot veroordeling

Politierechter toont soms begrip

door arno ruitenbeek

haarlem – Zes veroordelingen op een dag voor belediging van werkers in uniform. Het k-woord, in combinatie met -lijer, -moslim en -mongolen, kwam in vijf gevallen voor. De politierechter toonde soms begrip voor de omstandigheden. 
Haarlemmer Daniel A. (20) had op 22 februari 2009 een aanvaring met de bereden politie op de Lange Veerstraat in zijn woonplaats. A. had, meende de politie, erg veel drank op en gedroeg zich agressief. De agenten die een vechtpartij verderop in de straat wilden be�indigen, wilden hem uit de buurt hebben.
Tegen de rechter hield de verdachte vol dat hij de dienders niet had beledigd. Hij zou zonder aanleiding met wapenstokken zijn afgetuigd en door de politiehond zijn gebeten. De rechter wreef hem zijn eerste verklaring onder de neus. Daarin geeft A. toe dat hij heeft gescholden en niet heeft voldaan aan het bevel om uit de weg te gaan. Het vonnis was 60 euro lager dan ge�ist: een boete van €310.

Burenruzie

Het lukte Denise S. (23) uit Haarlem niet om op 25 mei 2010 aangifte te doen van een langslepende burenruzie. Voordat ze het politiebureau uitliep, zei ze tegen haar vriend: ‘Wat een stelletje k…-lijers’. Op de zitting bestreed ze de visie van de agent, die zich aangesproken voelde. Ze had haar buren bedoeld, aan wie ze al deze ellende te wijten had. De rechter ging daarin mee: ,,Al blijft het een belediging, die kennelijk ook zo is opgevat.’’ Schuldig zonder straf, was de uitkomst.

Station

Haarlemmer Koen van N. (19) schold op 24 april 2010 op station Santpoort-Zuid enkele agenten uit die een opstootje onder controle wilden krijgen. Ze hadden hem tegen de grond geduwd, omdat hij niet wilde opkrassen. Van N. heeft door nare ervaringen in zijn jeugd er een hekel aan als vreemden, al zijn ze ge-uniformeerd, hem aanraken. Voor de rechter was die achtergrond voldoende om de ge�iste boete van 500 euro geheel voorwaardelijk op te leggen.
310 euro boete was er voor Franklin L. (57) uit Amsterdam die op 1 november 2009 twee douaniers op Schiphol de huid volschold. Ze hadden zijn koffers doorzocht en niet meer netjes ingepakt. Wesley S. (23) uit IJmuiden beledigde op 8 juli 2010 een agent op het bureau in zijn woonplaats. S. kreeg geen antwoord op de vraag hoe het zijn broertje in de cel verging. De boete van 310 euro mag S. in zes termijnen voldoen.
Mustafa A. (34) uit Hilversum spuugde op 15 juni 2010 op Schiphol een grondstewardess in het gezicht na een woordenwisseling over zijn bagage. De boete was 350 euro.