Archief per maand:
Archief per jaar:

Bende haalt partij uit garage op Schiphol voordat drugs kunnen worden vernietigd

Weer vijf jaar voor marechaussee die hasj steelt

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam- Zes mannen zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen voor diefstal van een grote partij hasjiesj uit de opslag van de marechaussee op Schiphol. De marechaussee (46) die de groep leidde, kreeg opnieuw vijf jaar cel.

Deze waarnemend brigadeadjudant was hoofd van de districtsgarage van de Koninklijke Marechaussee (Kmar). Daar stond een container met een kluis waarin ruim 1400 kilo hasj lag. De 88 pakketten met verdovende middelen waren eerder in beslag genomen en zouden worden vernietigd.

Zo ver kwam het echter niet. De ambtenaar-garagebaas eigende zich de sleutel van de container en de kluis toe, zette op 7 juni 2010 de roldeur van de garage open en liet de twee bestelbussen van ‘zijn’ ploeg binnen. De deur ging dicht om de diefstal aan het oog te onttrekken.

Neppers

Om vroegtijdige ontdekking te voorkomen, hadden de heren de pakjes van vijftien kilo elk nagemaakt en meegebracht met de busjes. Nadat ze de drugs uit de kluis hadden gehaald, werden de neppers ervoor in de plaats gelegd. Na een paar dit ritueel te hebben opgevoerd, kon de kluis op slot en werd de hasj naar de kopers gebracht. Badhoevedorp en Oostzaan zijn als afleveradressen genoemd.

De Haarlemse rechtbank stuurde de verdachten in december 2010 naar het gevang. Ze stapten naar het Amsterdamse gerechtshof, en blijken daar achteraf weinig tot niets mee te zijn opgeschoten. Behalve de garagebaas (vijf jaar) hielden vier van de vijf medeplichtigen (38, 41, 43 en 44 jaar) de eerder opgelegde straffen van twee tot 2,5 jaar. Alleen de drie jaar voor een 48-jarige dief gingen omlaag naar 2,5 jaar.

Het hof geloofde niet in het verhaal dat een grote crimineel de marechaussee en zijn maten heeft gedwongen mee te werken aan het misdrijf. Ze hebben ‘uiterst brutaal gehandeld door uit een kluis van de bevoegde autoriteiten hasjiesj te stelen. Dat heeft de integriteit van de Kmar in ernstige mate schade toegebracht en ondermijnt de strijd van de marechaussee tegen de drugscriminaliteit’.

Onwaarschijnlijk

De raadslieden van meer verdachten hebben nog aangevoerd dat ze niet wisten dat het ging om hasj uit de opslag van de Kmar. Daarom ze zouden een lagere straf moeten krijgen, aldus de verdediging. Het hof maakte daar gehakt van. ‘Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat de verdachten bij een diefstal als deze, waarbij van een zeer degelijke voorbereiding is gebleken, daar niet op de hoogte waren, zijn ze in ieder geval bij het betreden van de garage van op de hoogte geraakt. Nu de verdachten met die wetenschap zijn blijven deelnemen en de voorgenomen diefstal hebben voltooid, kunnen ze daar ook voor verantwoordelijk gehouden worden en voor worden bestraft‘.