Archief per maand:
Archief per jaar:

Bergense-Schoolzaal geopend

De Bergense-Schoolzaal is geopend. Foto: Rick Akkermans

De Bergense-Schoolzaal is geopend. Foto: Rick Akkermans

De bovenverdieping van het Stedelijk Museum Alkmaar is ingrijpend vernieuwd. “Daarmee  is ons huis is klaar”, sprak directeur Lidewij de Koekkoek tijdens de feestelijke openstelling van deze Bergense-Schoolzaal.

Dit was de laatste fase van een drie jaar durende transformatie. Volgens De Koekkoek staat er nu een museum voor kunst en geschiedenis met een mooie collectie en een modern en spannend gebouw dat centraal ligt in stad en regio. Twee verhaallijnen staan centraal. In de vaste opstelling de historie en kunstgeschiedenis van de stad. In tijdelijke tentoonstellingen richt het Stedelijk zich vooral op kunst.

In de grote tentoonstellingszaal wordt elk voorjaar een tentoonstelling gerelateerd aan de Bergense School gepresenteerd en in het najaar een tentoonstelling gewijd aan de kunst van de zestiende of zeventiende eeuw.  De Koekkoek: “Dit jaar is een echt kroonjaar, met de succesvolle tentoonstelling over modernist Gerrit Willem van Blaaderen, de afronding van de bovenzaal voor de Bergense School en moderne kunst, met Picasso in Holland (klein maar fijn) en dit najaar classicist Caesar van Everdingen. Tentoonstellingen met allure, maar ook gedurfd.”

Kring

Tijdens de opening is de Kring Bergense School opgericht, met als erelid de grootste ambassadeur van de Bergense School, Renée Smithuis. Een kring voor liefhebbers en verzamelaars, die met Stedelijk Museum Alkmaar hun liefde voor de Bergense School kunnen delen. Smithuis wist al bijna 50 leden aan deze vriendenkring te binden. Leden kunnen rekenen op speciale ontvangsten in het museum, een kijkje in het depot, een bezoek aan een verzamelaar en een jaarlijks diner in de nieuwe Bergense-Schoolzaal.