Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Beroepscrimineel potsierlijke leugenaar’

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woninginbraken

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Beroepsinbreker Klaas W. (26) liegt potsierlijk, aldus de officier van justitie. Voor zes, deels mislukte woninginbraken in vooral de regio Haarlem luidt de eis 2,5 jaar cel.
Bewoners van de Willem de Zwijgerlaan in Santpoort-Zuid zien hoe een onbekende man, die zich verdacht gedraagt, aan de passagierszijde instapt in een Peugeot. Ze waarschuwen de politie, die de wagen iets verderop langs de kant zet. Aan het stuur zit Haarlemmer Klaas W., naast hem Nicola G. (30) die regelmatig in Haarlem verblijft bij zijn daar woonachtige zus. W. en G, worden gearresteerd. Beiden hebben een fiks strafblad met onder meer diefstallen.
Schroevendraaiers
Interessanter wellicht nog is wat er in de Peugeot ligt. Een ring, armband en ketting die net zijn gestolen uit een huis aan de De Zwijgerlaan. Plus drie schroevendraaiers, die volgens de technische recherche de moeten hebben veroorzaakt in het kozijn van de desbetreffende woning. Zoals ze ook passen op de inbraaksporen bij woningen die zijn bezocht in Haarlem op 11, 14 en 16 mei, in Bloemendaal op 13 en 16 mei en in Wassenaar op 14 mei.
Het duo wordt verhoord, waarbij soortgelijke inbraken of pogingen daartoe in Badhoevedorp op 9 maart en een ‘oudere’, in Akersloot op 25 mei van het vorig jaar de revue passeren. Dat er sporen van de schoenen van een van hen, dan wel bloed van G. is aangetroffen, laat hen koud. Ze blijven ontkennen. Dat houden te vol tot aan het proces, gisteren. Bulgaar G. laat het via zijn tolk bij korte verklaringen: ,,Kan niet, was er niet, spreek de taal niet, weet er niets van.”
Des te uitgebreider is W. aan het woord. Hij heeft er enorme spijt van dat hij niet alleen zijn schoenen, maar ook zijn auto heeft uitgeleend. Zeker omdat zijn telefoon daar meestal in lag. De Peugeot is vaak gezien bij de plek van een van de negen misdrijven, zijn gsm straalt een zendmast in de omgeving aan. Hoe de schroevendraaiers in de wagen terecht zijn gekomen is hem een raadsel.
Verdraaien
W.’s uitsmijter, dat hij van begin april tot 15 mei een been in het gips heeft gehad en dus helemaal niet kon inbreken, overtuigt de aanklager net zo min als de andere beweringen: ,,Deze verdachte verdraait de feiten zo, dat het gewoon potsierlijk is. De alibi’s zijn gecontroleerd en niet aannemelijk.” In drie respectievelijk vier gevallen ontbreekt echter toch voldoende bewijs tegen W. en G. De laatste hoort 25 maanden eisen.
De uitspraken zijn op 29 oktober.