Archief per maand:
Archief per jaar:

Beroerde schapenboer wil niet opgeven

Schapenboer Johannes K. (66) uit Zwaagdijk-Oost behandelt zijn dieren beroerd. En niet voor de eerste keer. Bij de Haarlemse rechtbank hoort hij twee maanden cel voorwaardelijk en een boete van 1500 euro eisen. Van opgeven wil hij desondanks niets weten.

De officier van justitie werpt hem voor dat hij ooien en lammeren ongezond, of voor hun leeftijd ongeschikt voer heeft gegeven. K. gooit bijvoorbeeld eten in, door mest bevuild stro. Uit controles van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) tussen april 2015 en juni 2016 blijkt verder dat schapen onvoldoende en slecht water krijgen, dat er kreupele, door ziekte en diarree verzwakte en magere beesten tussen lopen.

Schapen met een oogaandoening, nogal veel sterfte, kadavers die niet tijdig worden opgeruimd, dubieuze geneesmiddelen: de opsomming van de aanklager is droevig stemmend. ,,Naast het dierenwelzijn is ook de volksgezondheid in het geding.” De constatering is dat K. niet de aangewezen persoon is om een kudde van zo’n 1000 dieren op zes plekken in de regio te onderhouden, maar ’t vertikt om hulp in te roepen. Het dringende advies van deskundigen om te stoppen, slaat hij in de wind.

Zelf vindt hij dat het allemaal wel meevalt, en het in elk geval een stuk beter gaat dan in 2013. Voor soortgelijke feiten als waar hij gisteren voor het hekje staat, is hij destijds veroordeeld tot een boete van 2500 euro, waarvan 2000 als stok achter de deur. Omdat hij toch weer over de schreef is gegaan, wil de officier dat K. de twee mille nu ook betaalt. Niet in de laatste plaats vordert ze dat hij voortaan nooit meer dan 150 schapen heeft, en alleen op zijn boerderij  De uitspraak is op 11 april.