Archief per maand:
Archief per jaar:

Beroving scholier in Haarlem lijkt gepland

Officier: ‘Medeleerling slachtoffer gaf de tip’

Tot zeven maanden geëist tegen Heemskerkers
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een geplande straatroof in Haarlem moet twee Heemskerkers op een celstraf van zes en zeven maanden komen te staan. Tegenover deze eis stonden gisteren de hardnekkige ontkenningen van het duo.
Een minderjarige Haarlemmer, op weg naar school, werd rond 8 uur ’s ochtends op 23 april van dit jaar in de Rozenstraat in zijn woonplaats beroofd van zijn gouden halsketting. De dader rende weg en sprong in een optrekkende gele Ford Ka. De politie zette deze opvallende auto 20 minuten later langs de kant bij NS-station Beverwijk, waarna ze de Ka-eigenaar Mohammed J. (22) en en passagier Mohamed S. (20) arresteerden.
Doorgespoeld
De Heemskerkers J. en S. werden opgesloten in een cel op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem. Nadat S. naar de wc was geweest, vonden agenten het gestolen sieraad in de pot, half doorgespoeld. S.’ advocaat vond dit geen bewijs. Andere, tijdelijke bewoners van het cellencomplex hebben de toiletten eveneens bezocht en kunnen de ketting hebben ‘geloosd’, meende de verdediging.
De verdachten bestreden de aanklacht elk op hun eigen manier bij de rechtbank. S. zei dat hij helemaal niet in Haarlem is geweest. Terwijl J. volhield dat hij in de Rozenstraat had geparkeerd om iets te eten te kopen, maar vergeten was zijn pinpas mee te nemen. De enig andere inzittende S. was even uitgestapt om te plassen. Een kennis van S., leerling van dezelfde school als het slachtoffer, verklaarde echter dat hij ook is meegereden naar Haarlem.
Liegen
En dat past in theorie van de officier van justitie dat de beroving was opgezet. Want de Haarlemmer droeg zijn ketting onder zijn kleding. Maar weinigen, zoals waarschijnlijk de medescholier, wisten dat. ,,Deze Heemskerker was de tipgever van J. en S., heeft meegekeken hoe J. het aanpakte.” Naar zijn smaak logen de twee er op los. Chauffeur J. hoorde zes maanden eisen, zijn jongere vriend een maand meer.
De uitspraak is op 22 oktober.