Archief per maand:
Archief per jaar:

Bertje Doperwtjes grote hits nu op cd

De hoes van de cd, die een nieuwe Bertje toont.

De hoes van de cd, die een nieuwe Bertje toont.

Gisteren stond Alkmaars beroemdste straatmuziek Bertje Doperwtje bij de Alkmaarse freelance journalist Pieter Bliek op de stoep. “Vol trots kwam hij mij het eerste exemplaar van zijn nieuwe CD ‘tussen plantaardig en diervriendelijk’ aanbieden. Uiteraard heb ik hem binnengelaten om samen naar zijn nieuwste muzikale hoogstandjes te luisteren en van hem te  horen hoe het creatieve proces dat heeft geleid tot ‘ the album of the year’ met grote hits tot stand is gekomen.” Hier Pieters verslag.

‘tussen plantaardig en diervriendelijk’ is alweer het derde album van de straatmuzikant. Zijn eerste album ‘Lust je nog peultjes?’ stamt uit 1997 en zijn tweede album ‘Onhoudbaar’ is van 2007. Wie denkt dat Doperwtjes laatste album over plantaardige voeding en dierenliefde gaat zal toch enigszins teleurgesteld zijn. Bertje: “De liedjes en teksten zijn typische Bertje Doperwtje-songs.”Uiteraard heeft de muzikant alle 14 liedjes op een na allemaal zelf gecomponeerd en geschreven.

Het tweede lied op de CD ‘Patricia’ geschreven naar aanleiding van de belediging van cabaretier Theo Maassen aan het adres van de thans bejaarde pin-up girl Patricia Paay tijdens een uitzending van het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’, zeven jaar geleden. Patricia stond toen voor haar zestigste verjaardag met een fotoshoot in de Playboy. Theo maakte de beledigende opmerking dat hij een vriend had die necrofiel is. Bertje: “Patricia liet zich niet uit de tent lokken en bleef heel beleefd. Dat vind ik grote klasse.” Dit lied is een ode van Bertje aan Patricia, ‘mijn droom op twee benen’.

Gevoelig

Op de CD laat Bertje zich ook van zijn gevoelige kant horen. Lied nr. 13 ‘Bel me op’ heeft Bertje speciaal voor een ernstig ziek familielid geschreven. En de laatste song van het album nr. 14 ‘Pastorale’ is een cover van niet minder dan Boudewijn de Groot. Om dit fantastische lied te mogen gebruiken heeft Bertje persoonlijk toestemming van Boudewijn en de diens uitgever gekregen. Bertje: “Daar ben ik apentrots op.”

De titel van het album ‘tussen plantaardig en diervriendelijk’ is geïnspireerd op Bertjes dochter die veganist is geworden. Bertje: “Mijn dochter zegt: ‘Je hebt maar recht op een leven en dat is dat van jezelf’.” Maar de albumtitel heeft toch ook iets te maken met Bertjes sterke vermageringskuur. Sinds Bertje zich afgelopen zomer is gaan uithongeren (of liever gezegd normaal is gaan eten) is hij een slordige 20 kilo afgevallen. “Voorheen propte ik alles wat ik tegenkwam in mijn mond. Ik heb besloten dat daar een einde aan moest komen.” Dat Bertje er een stuk ‘normaler’ uit is komen te zien is niet onopgemerkt gebleven. “Mensen op straat vragen me soms of ik ziek ben. Mijn antwoord: ‘Nee hoor. Ik ben gewoon minder gaan eten’.”

De vermageringskuur had echter wel gevolgen voor het hoesje van de CD. De fotograaf had enkele maanden geleden, toen Bertje nog baggervet was, foto’s van hem genomen. “Om te voorkomen dat mensen mij straks niet zouden herkennen op de CD heb ik besloten om nieuwe foto’s te laten maken.’ Dit is dan ook de reden dat het album met enige vertraging is uitgekomen.”

Misschien is de nieuwe CD een cadeautip voor onder de kerstboom. Het album is voor slechts 10 euri te verkrijgen bij muziekhandel Spanjaard aan de Koorstraat. Maar een persoonlijk gesigneerd exemplaar kan ook bij de artiest zelf op straat worden gekocht. Waar hij precies in de kaasstad staat is moeilijk van te voren te zeggen. Maar je hoeft niet lang te zoeken, want Bertje is van verre luid en duidelijk te horen wanneer hij zijn dagelijkse brood bij elkaar ‘schreeuwt’.