Archief per maand:
Archief per jaar:

Beste Bernie Gunther sinds jaren

Kerr

Philip Kerr: De vrouw van Zagreb

Boekerij

€ 19,99, e-book € 12,99.

Veruit de beste Bernie Gunther sinds de Berlijnse trilogie. Een intens liefdesverhaal dat wel verkeerd moet aflopen, al is de wijze waarop onze politieman weer een aantal nazi-topeikels als  Goebbels aftroeft een pleister op die etterende wonde.

De ‘miniminister’ van volksvoorlichting is gevallen voor zijn vrouwelijke ster, de van oorsprong Joegoslavische Dalia Dresner en wil al haar wensen vervullen. Niet dat hij zelf de held speelt, daarvoor heeft hij Gunther. Die mag zich met gevaar voor eigen leven onder de slachters in Kroatië mengen, om Dalia’s vader te traceren.

Hoewel dit zijn rottigste uitstapje is, heeft Bernie het ook in Zwitserland en Duitsland niet gemakkelijk om zijn nek uit te strop te houden of tegen een kogel aan te lopen. De slangen van het Derde Rijk, verpersoonlijkt door Gestapo- en ander geuniformeerd tuig en de Amerikaanse inlichtingendienst hebben hun eigen redenen om Gunther naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

Sterk is Kerrs poging uit te leggen hoe gluiperds als Himmler in het geheim zaken deden met Zwitserland en probeerden de neutrale bergstaat te beschermen tegen Hitlers plannen ook dat buurland binnen te vallen. Maar het allermooiste van De vrouw van Zagreb blijft de heftige relatie tussen Gunther en Dresner, waar niemand vanaf mag weten. Zeker manke Joseph niet.