Archief per maand:
Archief per jaar:

Beverwijker volgens justitie grote drugshandelaar

‘Dupe van strijd tussen recherches’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Justitie heeft aanwijzingen dat Rob de R. (38) uit Beverwijk een drugshandelaar is. ,,Onzin”, aldus De R.’s advocaat Cees Kranendonk.,,Mijn cliënt dreigt slachtoffer te worden van een concurrentiestrijd tussen twee rechercheafdelingen.”
Op 12 mei van dit jaar werd De R. opgepakt in Zandvoort.  Hij knapte daar op campings caravans op. Bij de R. en zijn vriendin thuis werden bijna 180 gram cocaïne en 390 gram hasj gevonden. Ook wordt hij beschuldigd van het bezit van een pistool.
Als dit allemaal niet wijst in de richting van een drugsdealer, aldus justitie, dan doen De R.’s andere eigendommen dat wel. Een flinke auto, diamanten en dure horloges. ‘Onverklaarbaar’ noemt justitie dit, want de Beverwijker had lange tijd een uitkering en heeft geen legale bron van inkomsten. Anders gezegd: hij is drugsgeld aan het witwassen. Ruim 68.000 euro zwarte winst in vijf jaar zou zijn wit gemaakt, is de beschuldiging.
Tijdens het proces op 31 oktober zal de aanklager een en ander hard maken. Dat kondigde hij aan op een formele zitting bij de Haarlemse rechtbank. Raadsman Kranendonk was niet te spreken over het onderzoek en de aanklacht.
Gevonden
Volgens de advocaat heeft De R. wel degelijk legale inkomsten, onder meer als handelaar in auto’s en als opknapper van caravans. ,,In een van die Zandvoortse caravans vond hij de drugs en het wapen. Die zijn er door de vorige bewoner of eigenaar achterlaten. Dat heeft-ie direct aan de politie gemeld, maar die verkiest  met die informatie niets te doen.”
Kranendonks berekening van de ‘onverklaarbare’ uitgaven van De R. komen uit op 17.000 euro in vijf jaar. ,,Als justitie iedereen wil vervolgen die 3500 euro per jaar niet direct kan verantwoorden, wens ik haar veel plezier. Dat is onbegonnen werk.”

De R. is, meent Kranendonk, inzet geworden van concurrentie binnen de politie: ,,Hij is eerder vrijgesproken van handel in drugs. Twee jaar lang is hij afgeluisterd en geobserveerd: geen enkel bewijs. Dat was een zaak van de districtsrecherche. Nu krijgt dat lagere echelon ‘les’ van de regionale recherche. Die vinden dat die lui uit het district hebben geknoeid en fouten gemaakt.“  De verdediging is er van overtuigd dat De R. zal worden vrijgepleit: ,,De officier heeft niets een drugshandel op de dagvaarding gezet. Omdat dit niet te bewijzen is. Op de dagvaarding staat: bezit van drugs. En zoals gezegd, is daar een simpele verklaring voor.”