Archief per maand:
Archief per jaar:

Beverwijkse ondernemer beroofd

Jeugd-tbs voor gijzelnemer

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Twee jonge Haarlemmers zijn tot fikse straffen veroordeeld voor de gewelddadige gijzeling en beroving van een Beverwijkse ondernemer.
De Haarlemse rechtbank legde de jongste verdachte, de zeventienjarige Dirk de K., jeugd-tbs op. Officieel plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ) geheten. Hij moet in psychiatrische behandeling om het gevaar op herhaling van zulke ernstige misdaden in te dammen. De verminderd toerekeningsvatbare De K. kreeg daarnaast 196 dagen jeugddetentie.

Minder

Was het vonnis in de zaak-De K. gelijk aan de eis, bij Victor D. (20) weken de rechters af van de lijn van justitie. Want, vanwege de leeftijd van de oudste verdachte, kreeg hij minder celstraf: vier in plaats van vijf. Zij het dat hij in een volwassenennor belandt waar het leven veel zwaarder is dan in een gevang voor minderjarigen. Ze moeten het slachtoffer een schade van 7295 euro vergoeden. Doen ze dat niet op tijd, moeten ze 71 dagen extra brommen. Zonder dat de verplichting te betalen (tot de laatste cent) verdwijnt.
Het duo heeft zo goed als zeker een misddadplan gemaakt, voordat ze de Beverwijker op de avond van 30 paril naar Haarlem lokten. Het zou gaan om teruggave van eerder gestolen voorwerpen, maar een seksueel motief is niet uitgesloten volgens ingewijden.
De twee stapten in de Mercedes van de zakenman, zetten hem het mes op de keel en ontvoerden hme naar recreatiegebied Spaarnwoude. Daar schudden ze hem leeg, bonden hem vast en lieten hem achter. D. reed in de gestolen Mercedes naar het huis van de Beverwijker, jatte daar ook het een en ander en reed terug naar Haarlem. Hij pikte De K. op, die thuis wachtte, en samen gingen ze weer naar Spaarnwoude toe. De gedupeerde werd nog strakker geboeid en bedreigd met de dood. Het tweetal maakte zich vervolgens uit de voeten. Het slachtoffer kon zich na een lange worsteling van de touwen om zijn benen bevrijden en struikelde naar een nabij gelegen flatgebouw, waar hij hulp kreeg.
D. werd, met de Mercedes op weg naar zijn geboorteland Roemenië, in Beieren gearresteerd. De K. mocht thuis de politie verwelkomen.