Archief per maand:
Archief per jaar:

Beverwijkse ‘veiligheidsexpert’ wil alsnog naar psychiater

Bunker en wapencollectie zouden deel uitmaken van plan om de wereld te redden van de ondergang

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Zelf benoemd veiligheidsexpert Ad J. (60) uit Beverwijk is alsnog bereid een psychiater te vertellen wat hem drijft. De rechtszaak is daarom voor de tweede keer uitgesteld, nu tot het najaar.
J. schiet op 10 augustus van het vorig jaar op de voordeur van zijn buurvrouw. Want hij heeft last van haar honden. De politie ontdekt dat de gearresteerde schutter de kelder van zijn woning heeft verbouwd tot een soort bunker, waarin een enorme partij wapens en munitie ligt. In beslag genomen zijn onder meer een automatisch pistoolmitrailleur, tien pistolen, acht imitatievuurwapens en vijf messen.
Na een maand komt hij vrij. De reclassering oordeelt dat de licht autistische verdachte onverbeterlijk lijkt. Hij is gek van de schietsport en zal nieuwe wapens aanschaffen, is het idee. Bij de politie schrikken ze van een map met artikelen van zijn hand. De Beverwijker bekreunt zich daarin over ‘het veiligheidsdenken’ bij zijn werkgever Tata Steel, beschrijft bedrijfsongevallen en heeft afgrijselijke foto’s van verminkingen bijgevoegd. Tijdens het proces in november zegt de rechtbankvoorzitter dat hij geen touw kan vastknopen aan de schrijfsels. De rechtbank gelast een onderzoek door gedragsdeskundigen, omdat het onmogelijk is de juiste straf of maatregel op te leggen zonder een rapport over de geestesgesteldheid van de verdachte.
Chantage
Zoals J.’s advocaat destijds al aankondigt, weigert zijn cliënt ‘zich de tbs in te praten’. Ook al dreigt hij verplicht te worden opgenomen in een justitiekliniek.,,Chantage”, fulmineert de raadsman.Gisteren begint de zaak opnieuw met een debat tussen rechters, officier van justitie, reclasseringsambtenaren en verdediging over deze patstelling. J. geeft toe dat hij zich ongelukkig heeft uitgedrukt:,,Ik herschrijf de stukken, in de hoop dat ze begrijpelijker zijn.” De raadsman herhaalt dat het gaat om een ongevaarlijke collectie antieke, dan wel verroeste, kapotte of onschadelijk gemaakte wapens. Die zouden deel uitmaken van een alomvattend plan van J. om de wereld van de ondergang te redden. ,,Als hij de gelegenheid krijgt om uit te leggen wat hij denkt en doet, en niet meteen het etiket ziek of gestoord krijgt opgeplakt, wil hij best meewerken aan het onderzoek.” De aanklager dringt daar opnieuw op aan: ,,Ook al omdat meneer contacten heeft in het criminele circuit en zodoende aan wapens kan komen.”
De rechtbank laat J. uitspreken dat hij zich niet meer zal verzetten, om te besluiten dat de psycholoog en psychiater de komende maanden aan het werk kunnen.