Archief per maand:
Archief per jaar:

Beverwijkse ‘wapenfanaat’ moet naar psychiater

Verdachte maakt reclassering en politie flink aan het schrikken
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De rechtbank maakt zich grote zorgen over de intenties van ‘wapenfanaat’ Arie J. (59). De standpunten over de samenleving die de Beverwijker ventileert, geven aanleiding tot een gedragsdeskundig onderzoek.
Gisteren stond J. terecht. Omdat hij op 10 augustus van dit jaar schoot op de voordeur van een vrouw. Hij had last van haar honden. De schutter werd gearresteerd. De politie vond vervolgens in de kelder van zijn woning een enorme partij wapens en munitie. Onder de in beslag genomen spullen waren een automatisch pistoolmitrailleur, diverse geweren, tien pistolen en honderden patronen. Plus acht imitatievuurwapens, twee stiletto’s, twee valmessen en een vlindermes.
Schietsport
Na een maand mocht hij de cel verlaten, op voorwaarde dat hij naar de reclassering ging.De hulpverleners schrokken van de ‘licht autistische’ verdachte, die er een eigenzinnige mening over veiligheid en bijvoorbeeld zijn geliefde schietsport op nahoudt. ,,Het risico dat hij in herhaling valt is groot. J. zal weer aan nieuwe wapens komen en mogelijk bij schietincidenten betrokken raken.”
Bij de politie gingen onlangs alle alarmbellen rinkelen, nadat J. daar een map met artikelen van zijn hand had ingeleverd. De toon deed het ergste vrezen. Het ziet er naar uit dat J. een geestesstoornis of -ziekte heeft en andere mensen in gevaar kan brengen. De officier van justitie verzocht daarom gisteren aan de rechters om uitstel, om J. naar een psychiater of psycholoog te sturen.
De Beverwijker had helemaal geen zin zich ‘de tbs in de praten’. Hij was ervan overtuigd dat hij zijn opvattingen helder en duidelijk op papier heeft gezet. Ook al zei de rechtbankvoorzitter: ,,Ik kan er geen touw aan vast knopen.” J.’s advocaat: ,,Mijn cliënt heeft in de ogen van velen misschien een vreemde hobby, maar hij is niet raar of gestoord. Hij zal ook niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek.”
Kliniek
Dat zal-ie wel moeten, beslisten de rechters. Laat J. zich niet onderzoeken, komt zijn grootste angst uit en wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. Het proces is uitgesteld tot 18 april 2013. Dan zal ook meer bekend worden over de wapens. De aanklager deelde me dat tot haar spijt het korps landelijke politiediensten (KLPD) in IJmuiden inmiddels 20 wapens heeft vernietigd. J. was door die mededeling compleet van de kaart. De raadsman: ,,Verbijsterend. Met name omdat onder de vernietigde bewijsmiddelen wapens zaten waarvoor cliënt vrijstelling had en die hij dus terug had moeten krijgen.”