Archief per maand:
Archief per jaar:

Bevoorrechte groep met huisje op strand

De Noordzee als voortuin

De familie Kuymans uit Alkmaar behoort tot een bevoorrechte groep Nederlanders. Zij pachten een van de 146 huisjes óp strand Noord in Egmond aan Zee. De Noordzee is hun voortuin, vanuit het achtertuintje kunnen ze de duinen aanraken. Terwijl het op strand Zuid werkelijk krioelt van de toeristen, heerst hier in het hoogseizoen een bijna onwerkelijke rust.
De huisjes – een combinatie van originele houten strandhuisjes en stacaravans op elk elf meter grond – zijn van pachtvereniging De Golfbreker. De leden, lees bewoners, zitten hier vaak al tientallen jaren, nadat ze een flinke periode op de wachtlijst hebben gestaan.   Agnes en Nico Kuymans stonden vijftien jaar lang op die lijst, voordat ze in 2007 tot de ‘strandelite’ konden toetreden.
“Op dat moment stonden er 100 man op de wachtlijst. Nu 200 en er is een stop. Dus kom over 25 jaar maar terug als je wat wilt”, lachen de gelukkige Alkmaarders. Zoals het gaat bij De Golfbreker, zal een van hun vier kinderen Nicky, Mike, Mandy en Dennis de pacht van hun ouders ook overnemen.
Tussen 30 april mei en 2 september mogen de huisjes permanent worden bewoond. “Velen komen uit Amsterdam en wonen daar driehoog achter. Die komen op 1 mei en blijven tot en met 1 september. Weer of wind, het maakt ze niets uit. Alles beter dan thuis zitten, waar je je kont niet kunt keren.” Na het seizoen worden ze naar de winterstalling bij de boer gebracht.
Niet dat de strandwoninkjes een zee van ruimte bieden.  De Kuymansen  doen het met een woonkamer met keuken, twee slaapkamers, een wc en douche: “Maakt niets uit. We leven buiten. Is het weer minder, kijken we binnen televisie. Dankzij onze zonnecollectoren.” Niet iedereen heeft die luxe, die moeten bij gebrek aan elektra ook nog steeds koken op gas uit flessen.
Zijn ze niet bang dat ‘gewone’ strandgangers hierheen trekken, zeker als ze de volley- en korfbalveldjes en trampolines zien van de bewoners?  “Vergeet bovendien niet dat je hier kunt kitesurfen, wat op Zuid verboden is vanwege de risico’s. Maar nee, ze komen hier niet. Het is niet te doen om met alle strandspullen dat hele eind naar hier te lopen.”
 Arno RuitenbeekZie onder: Dit is een hoofdstuk uit het prachtige boek ‘Juist! Heerhugowaard – Alkmaar – Langedijk’.