Archief per maand:
Archief per jaar:

Bijna acht keer te veel op: dag met je handje voor twee verkeerslichten

Fikse rijontzegging na tien bier en grote schade

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Minstens tien biertjes op, uit de bocht gevlogen, verkeerslichten aan flarden gereden. Dat Haarlemmer Wesley de H. (25) een fikse rijontzegging kreeg van de politierechter, hoeft niemand te verbazen.

Op 20 januari van dit jaar rond 22 uur moest de politie naar de kruising Schipholweg-Europaweg in Haarlem . Daar was een eenzijdig ongeluk gebeurd. De agenten troffen een finaal beschadigde personenauto aan en twee verkeerslichten die evenmin nog opgelapt konden worden. Duidelijk was dat de bestuurder de macht over het stuur was verloren en zo de ravage had veroorzaakt.

Onsamenhangend
Gezien de staat waarin de automobilist, De H., verkeerde, was dat niet zo gek. Hij had bloeddoorlopen ogen, rook naar alcohol, sprak onsamenhangend en was onvast ter been. Het lukte hem niet om te blazen, dus moest een arts bloed afnemen. Hij bleek bijna acht keer te veel te hebben gedronken.
Gisteren kon hij de rechter geen verklaring geven waarom hij in die benevelde staat toch is gaan rijden. Evenmin kon hij vertellen hoe hard hij heeft gereden, maar het donkerbruine vermoeden bij politie en officier van justitie bestaat dat hij geen vaart heeft geminderd bij de bocht.

Afwijken
De verdachte heeft zijn baan als computermonteur kunnen behouden. Maar de 6000 euro dagwaarde van de in de prak gereden leaseauto moet hij wel aan zijn werkgever betalen. En als hij zijn rijbewijs zou moeten inleveren aldus De H., kwam hij in elk geval in de problemen met zijn werk. Het zij zo, meende de officier: ,,Want bij zulke hoeveelheden drank zie ik geen enkele aanleiding om van onze richtlijnen af te wijken.” Ze eiste naast een boete van 1400 euro een rijontzegging van zes maanden.
De rechter zat op de lijn van de aanklager, maar deed het net iets anders: 1250 euro boete en acht maanden niet rijden, echter daarvan drie maanden voorwaardelijk. ,,Als stok achter de deur.”