Archief per maand:
Archief per jaar:

Bijzondere meubelstukken uit Alkmaar en omstreken

De Alkmaarse kunsthistoricus Harold D. E. Bos geeft zondag 28 februari in de bibliotheek aan het Canadaplein een lezing over bekende en minder bekende meubelstukken in museale en particuliere collecties in en rondom Alkmaar.

De meubels zijn onder andere afkomstig uit hofjes en families uit de regio. Deze variëren van gebruik- tot pronkmeubel. Er komen zowel kasten, kisten, tafels en stoelen aan bod, daterende uit de zestiende tot en met 20e eeuw. Zo bestelde koning Lodewijk Napoleon in 1806 een serie stoelen, nu in de collectie van Huys Auerhaen in Alkmaar en ontwierp Jan Wils een stoel voor de Alkmaarse meubelfabriek ‘Eik en Linde’.

Gilden

Ook de gilden komen aan bod die elk hun specialisme kenden, zoals schrijnwerkers, stoelen- en kistenmakers, draaiers, ebbenhoutwerkers, beeldsnijders en beeldhouwers. Het gilde van smeden en slotenmakers leverde het benodigde beslag. Ook wordt verteld over het gebruik van ontwerptekeningen en prenten, het materiaal en de decoratie die aanwijzingen geven over de datering.

Harold Bos zet zich als voorzitter van de Stichting Huys Auerhaen in voor het behoud van het historische interieur en de wooncultuur in Nederland. Aansluitend aan de lezing verzorgt hij een excursie langs meubels in het Stedelijk Museum Alkmaar. Deelname hieraan is optioneel. Entree museum is op eigen kosten, voor houders van een Museumkaart gratis.

De lezing in de bibliotheek in het centrum van Alkmaar begint 28 februari om 14 uur. De toegangsprijs is  € 7,50 (bibliotheekleden € 5). Het is raadzaam om het kaartje te reserveren. Dit kan via de klantenservice in een van de vestigingen van bibliotheek Kennemerwaard, via bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch 072 – 5156644.

Picasso's stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

Picasso’s stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.