Archief per maand:
Archief per jaar:

Blitz bij brandweermuseum

Londen brandt tijdens de Blitz.

Londen brandt tijdens de Blitz.

Het brandweermuseum in Wassenaar schenkt met de tentoonstelling ‘Blitz’ aandacht aan het  feit dat 75 jaar geleden de zware bombardementen op Londen plaatshadden. Nadruk ligt – natuurlijk – op de de branden die de Britse hoofdstad troffen en de brandweer.

De Luftwaffe voerde tussen 7 september 1940 en 10 mei 1941 een groot aantal bombardementen uit op Londen (en andere Britse steden). De Duitsers hoopten zoveel schade aan de Britse oorlogsindustrie aan te richten dat de Britten de strijd niet konden volhouden. Het eerste bombardement van The Blitz (Duits voor bliksem) vond plaats op 7 september 1940 op de haven van Londen. Hierbij vielen zo’n 400 slachtoffers onder de bevolking van de Engelse hoofdstad.

Omdat ze niet nog meer vliegtuigen en bemanningen wilden kwijtraken, begonnen de nazi’s vanaf november 1940 meer nachtbombardementen te houden. Dat hielden ze maanden vol, maar de Britten bogen noch barstten. Aan de Raadhuislaan in Wassenaar wordt aan de hand van foto’s, films, modellen en boeken getoond hoe en waar Londen brandde. Wat de spuitgasten deden, hoe de burgers onderdoken in de schuilkelders en toch steeds weer het normale leven oppakten.

Voor basisscholen is er lesmateriaal, voor oudere kinderen en volwassenen worden quiztoers gehouden.  Het museum is open op zaterdag en zondag van 12 tot 16 uur en op afspraak.