Archief per maand:
Archief per jaar:

‘ Blunder recherche leidt tot vrijspraak’

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Andrezj J. (28) moet, mede door een blunder van de recherche, worden vrijgesproken van een overval op een campingbaas in Zwaagdijk.Tegenover dit pleidooi staat de eis in hoger beroep van 4,5 jaar.

Op 22 augustus 2011 rond 22.15 uur drongen drie mannen de woning annex kantoor en winkel van de eigenaar van camping Hauwert in Zwaagdijk binnen. Het slachtoffer werd tegen de grond gewerkt, met tape de mond gesnoerd en in een tapijt gewikkeld. Elke keer dat hij bewoog, kreeg hij een schop tegen zijn hoofd, waardoor hij een hersenschudding en een op twee plaatsen gebroken jukbeen opliep.

De overvallers namen behalve ongeveer 900 euro een laptop, dvd-speler, snoepgoed, sigaretten en shag mee in een Renault Megane. Uit bewakingsbeelden van de parkeerplaats van recreatiepark Het Grootslag in Andijk blijkt die auto daar kort na middernacht te arriveren. Drie mannen haalden tassen uit de Megane. Een observatieteam van de politie hield de wacht bij de wagen, zag om 6.38 uur hoe de verdachte er mee wegreed en arresteerde hem even later.

Reebok

In een huisje op het park, bewoond door J., zijn vriendin en een landgenoot, werd een deel van de gestolen spullen aangetroffen. Bovendien paste het profiel van zijn linkersportschoen, merk Reebok, op de afdruk die in het kantoor van het slachtoffer was achtergelaten. Hij had geen alibi voor het tijdstip van het misdrijf, dus zag de Alkmaarse rechtbank er geen been in om hem (na een eis van vijf jaar) te veroordelen tot vier jaar cel.

J. besloot bij het Amsterdamse gerechtshof zijn onschuld aan te tonen. Dat mondde uit in zo’n langdurig onderzoek, dat het hof hem in januari voorwaardelijk op vrije voeten stelde. Na een kleine twee jaar hoger beroep toonde advocaat Robert Mesland zich tevreden. In de campingwinkel is het DNA van drie onbekende mannen, maar niet van J. gevonden. Niet eerder vertoonde beelden van kort voor het moment dat J. ’s ochtends in de Megane stapte, laten volgens de advocaat zien dat zijn klant zoekt naar de Renault. Mesland: ,,Hij wist niet waar de auto stond. Geen wonder dat het openbaar ministerie dit filmpje liever had achtergehouden, want het vormt de sleutel tot zijn vrijspraak.”

Gevangen

De strafpleiter kreeg voor die stelling hulp uit onverwachte hoek. De recherche is de linker Reebok van J. kwijtgeraakt. Niet meer met zekerheid is vast te stellen dat zijn schoen het spoor maakte in het kantoor. ,,Bij twijfel geen veroordeling.” De advocaat-generaal liet zich niet uit het veld slaan door het spoorloos verdwenen bewijsstuk: ,,De beelden veranderen mijn visie evenmin.” Ze wil dat J. het slachtoffer 5231 euro schadevergoeding betaalt en bij de uitspraak op 31 maart weer wordt gevangen gezet.