Archief per maand:
Archief per jaar:

Boekhouding overleden Charles Zwolsman weer centraal in hoger beroep

Hoofddorpse ondernemer probeert drugsaanklacht onderuit te halen

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Mohamed el Y. (52) uit Hoofddorp wil in hoger beroep aantonen dat hij niet de leider van een grote drugsbende was. De boekhouding van de overleden drugsbaron Charles Zwolsman speelt bij het hof weer een grote rol.
De Hoofddorper baatte coffeeshop Route 66 in de Warmoesstraat op de Wallen uit en dreef een cateringbedrijf in Amsterdam. Volgens het openbaar ministerie waren het dekmantels voor grootschalige handel in hasj, met een zwarte miljoenenwinst. In 2011 zou hij bijvoorbeeld twee keer ruim 1700 kilo verdovende middelen uit Marokko via Spanje en België ons land hebben binnengesmokkeld.
De Haarlemse rechtbank ging mee in deze visie van het OM en veroordeelde El Y. overeenkomstig de eis tot drie jaar cel. Het vonnis werd uitgesproken in afwezigheid van de ontkennende hoofdrolspeler en zijn advocaat Leon van Kleef. Beiden hadden ook de laatste van de vele zittingsdagen aan zich voorbij laten gaan, na een mislukte wraking van in zijn ogen partijdige rechters. Van Kleef had gewild dat het rechtscollege opstapte, omdat die hem belette twee medewerkers van de nationale recherche in het getuigenbankje te krijgen.
Geconstrueerd
Gisteren, bij het Amsterdamse gerechtshof, waagde Van Kleef opnieuw een poging om het duo te mogen verhoren. Zij hebben, volgens de bekende strafpleiter, El Y. ‘in het laatste dossier, genoemd Olijven, de in 2011 overleden Charles Zwolsman geschreven’. ,,Zo hebben ze een verdenking geconstrueerd tegen een eerzame ondernemer, omdat deze dwars lag bij de plannen om de Wallen te ontdoen van overlast door drugs en prostitutie.” Zijn cliënt noemt zichzelf een slachtoffer van politieke spelletjes.
In de boekhouding van de drugsbaron ging het over een transport van 4000 kilo hasj in 2005, waarbij naast de naam van Zwolsman die van ene Jim en ene Ibi opdoken. Van Kleef: ,,Beide rechercheurs meenden dat Jim en Ibi een en dezelfde Marokkaan was en zochten daarbij een passende verdachte. Ze hebben naar El Y. toe geredeneerd, omdat die de autoriteiten al langer een doorn in het oog was.” Het OM huldigde in Amsterdam dezelfde mening als in Haarlem: flauwekul. Het hof werd verzocht de schorsing van het voorarrest van de verdachte ongedaan te maken. El Y. zou wel eens opnieuw in drugs kunnen gaan handelen.
De raadsheren lieten hem toch op vrije voeten. Op 7 mei geven ze hun mening over de door Van Kleef gewenste getuigen.