Archief per maand:
Archief per jaar:

Boete ‘all inclusive’

door arno ruitenbeek

haarlem –  U verheugt zich al op een vliegvakantie in Turkije? Weest voorzichtig, want een fiks financieel nadeel kan all inclusive zijn. Als u zich op dat schattige marktje laat verleiden tot de aanschaf van die onmogelijk goedkope merkkleding.
De Haarlemse politierechter Hol en aanklager Rijssenbeek moesten de Haagse Deborah S. (30) volledig voorlichten over de illegaliteit van haar handelen. Bij terugkomst uit Turkije op 31 mei 2010 had de douane op Schiphol haar betrapt op de invoer van 58 t-shirts, sokken, boxershorts en broeken. Voorzien van klinkende namen als Armani, Lacoste en Hilfiger. De officier van justitie: ,,Spul dat ter plekke, zonder toestemming van  genoemde firma’s,  in elkaar wordt gezet. Wat leidt tot onherstelbare schade aan hun imago, waaraan ze een vermogen hebben uitgegeven. Omdat iedereen het  (de Turkse neppers, red.) draagt, wil niemand meer betalen voor de echte, dus veel duurdere producten.  Na drie keer wassen verbleken de kleuren. De kwaliteit van het origineel staat zo ter discussie.”
S. wist nergens van af.  ,,Ik heb nog nooit zoiets gelezen of gehoord.” Hol kon dat niet geloven: ,,Het geknoei met merken is genoegzaam bekend. U had zich moeten realiseren dat u een risico nam.”  Bedremmeld probeerde ze het nog eens: ,,Ik had het voor 300 euro gekocht voor mijn dochtertjes en mijn man. Sokken gingen niet per paar, maar per bundel.” De kleding is in beslag genomen en vernietigd. Die centen  is ze al kwijt. Bovendien, als de sokken per bundel waren beoordeeld. was het bij die 300 euro gebleven. Want tot 50 stuks volgt er geen transactie, zoals in dit geval 450 euro. Redenen voor rechter en aanklager iets af te knabbelen van de straf. Die luidde: 450 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk.