Archief per maand:
Archief per jaar:

Boete voor asociaal gevaarlijk rijden

door arno ruitenbeek

haarlem – De Hoofddorpse ondernemer Rein R. (25) heeft een boete van 500 euro gekregen voor gevaarlijk en asociaal rijgedrag. Zijn tranen en persoonlijke omstandigheden hadden deels succes bij de politierechter.
Op zaterdag 12 februari van het vorig jaar om 8.00 uur reed R. met 125 tot 130 km per uur over rijksweg 4 richting Den Haag. Hij haalde met de Citro�n van zijn moeder twee auto’s in over de linkerrijstrook. Die is afgesloten en voorzien van een matrixbord met een rood kruis. De bestuurder van de tweede wagen, een Seat, probeerde dit te verhinderen, stuurde naar links en remde. De verdachte spoot er langs heen en sneed de Seat. Deze manoeuvre bracht de Seat-rijder zo aan het schrikken, dat hij in een slip raakte en tegen de vangrail knalde. De chauffeur bleef wonderwel ongedeerd. Citro�n kachelde door zonder te stoppen.
Bij de rechter zei R. dat hij het ongeval echt niet had gezien. Hij was telefonisch, zonder headset, in gesprek met de klant naar wie hij op weg was. De officier van justitie verweet de verdachte hufterig gedrag, dat bijna een dode had opgeleverd. Ze eiste bovenop de boetes een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. De rechter haalde die stok achter de deur weg, omdat de bouwkundige voor rijden onder invloed is veroordeeld tot zes maanden niet rijden en zo werk en inkomen dreigt te verliezen. Hij raakte van de kook door de scheiding van zijn ouders, maar lijkt zijn lesje te hebben geleerd. Meende de rechter.