Archief per maand:
Archief per jaar:

Boetes voor gevaarlijke en illegale bewoning

door arno ruitenbeek
haarlem – Vijf eigenaren van een brandgevaarlijk, illegaal bewoond bedrijfspand in Boesingheliede hebben elk een boete van 1000 euro gekregen. De politierechter deed de man 500 euro van de eis af. Dat gebeurde deels omdat de brandweer heeft verzuimd precies aan te geven wat er zo onveilig aan het appartementengebouw was. 
In juli 2007 kochten vader Henk (60) en zoon Cees P. (36), op initiatief van de laatste het al zeven jaar bewoonde, voormalige bedrijfspand aan de Schipholweg in Boesingheliede. De loodgieters, respectievelijk uit het dorp zelf en Zwanenburg, zagen er een appeltje voor de dorst in. De 26 bewoners, onder wie Poolse werknemers van een bedrijf in de buurt, betaalden in totaal 3900 euro per maand aan huur. Het duo, autohandelaar Matthijs U. (40) uit Rijsenhout en een, door vakantie op de zitting afwezig stel (54 en 37 jaar) uit Zwanenburg betaalden elk een derde deel van de koopsom van €490.000.
De kopers zijn afgegaan op de verhalen van de huurders dat bewoning mocht. Geen van hen heeft bij de gemeente Haarlemmermeer navraag gedaan of dit juist was. Want dan hadden ze gehoord dat bewoning in strijd was met het bestemmingsplan Schiphol-West. Daarin staat dat het louter als bedrijfspand mocht worden gebruikt. In maart 2009 kreeg de gemeente een tip over illegale bewoning. Politie en brandweer werden ingeschakeld. Directe ontruiming was het gevolg. Reden: het gebouw zou zeer brandonveilig zijn. Cees P. bracht de bewoners thuis en bij familie en vrienden onder. Naderhand zijn de appartementen op een na gesloopt en is het opslagruimte geworden. Een bewoner wordt echter voorlopig gedoogd.

De officier van justitie eiste, omdat de vijf uit winstbejag hadden gehandeld, 1500 euro boete per kop. De verdachten bezwoeren dat er brandwerende muren zijn geweest, brandblussers en haspels. Het summiere brandweerrapport bewijst niet het tegendeel, aldus de rechter: ,,Maar een ontruimingsalarm en vluchtroutes ontbraken wel. Daar bent u zeker in de fout gegaan.’’