Archief per maand:
Archief per jaar:

Borg 40 mille terug aan drugsverdachten

Twee verdachten uit een groot drugsonderzoek krijgen 40.000 euro borg terug, omdat het proces ruim een jaar is vertraagd. De veelal Noord-Hollandse mannen en vrouwen staan in april 2016 dagenlang terecht in Haarlem.

Na intensief onderzoek naar de, op Texel geboren horeca- en bordeelexploitant Jan W. (55) klapte begin 2014 de val toe. Veertien mensen uit onder meer Hippolytushoef, IJmuiden en Julianadorp werden gearresteerd, deels als bijvangst. Zij worden beschuldigd van veel, uiteenlopende feiten zoals invoer van hard drugs vanuit Zuid-Amerika met zeilschip Andromeda, witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en verboden wapenbezit en import van 2000 kilo hennep uit Zuid-Afrika.

Pieter B. (40) zou met wietteelt in het huis van vriendin Claudia M. (41) in Hippolytushoef en in een pand in Slootdorp en de uitvoer van hennep en 30 kilo xtc naar Engeland meer dan twee miljoen euro hebben verdiend. Dat geld wil het openbaar ministerie van hem afpakken. In de kofferbak van B.’s BMW werd 230.000 euro aangetroffen. Claudia M. dreigt voor 127.000 euro te worden geplukt als wietplantagehouder.

Zeilschip

Volgens het OM hebben de in Almere woonachtige Jan W. en Adrie K. (46) uit IJmuiden in 2012 in Denemarken zeilschip Andromeda – met dubieus verkregen geld – gekocht waarmee ze 1000 kilo cocaïne van Venezuela naar Europa wilden brengen. W. cs houden vol dat ze de Andromeda wilden inzetten voor de verhuur aan toeristen. Het schip zou totaal ongeschikt zijn voor drugstransport. De advocaten, in koor: “Er was letterlijk geen land mee te bezeilen. Het heeft, vanaf het moment dat het Denemarken verliet een jaar op zee rondgezworven en moest constant met motor- of andere pech uitwijken naar havens in onder meer Portugal, Gran Canaria en Barbado. Het ligt sinds eind 2013 aan de ketting op Curacao na een politiecontrole.”

Als de tocht wel goed zou zijn gegaan, was de coke met een straatwaarde van 30 miljoen euro op de Noordzee overgezet op de kotter van Marlon de J. (41) uit Hippolytushoef. Hij, zijn vader Gerard (63) en broer Lucien (39) gebruikten hun visserijbedrijf De Onderneming als dekmantel voor criminele activiteiten, luidt de aanklacht. Ze wasten het geld dat ze met sigaretten- en drugssmokkel verdienden, wit met de aankoop van de Nancy II. Dit schip vol hasj liep in de fuik van de Spaanse autoriteiten. Het OM wil dat de drie De J.’s 3,7 miljoen euro zwarte winst inleveren.

Leningen

Het OM heeft de verdachten altijd voorgespiegeld dat ze begin dit jaar hun straffen zouden horen. Op grond van die verwachting leenden W. en K. elk 20.000 euro tegen fikse rentes. Daarmee konden ze in de zomer van 2014 de borg betalen om uit voorarrest te komen. Het geduld van de schuldeisers is helemaal op, nu het voorjaar 2016 wordt voordat de Haarlemse rechtbank vonnist.

De rechters hebben begrip voor de problemen waarin de mannen zijn verzeild en droeg gisteren het OM op de 40 mille terug te geven. De beide officieren van justitie verontschuldigden zich voor de vertraging: ,,De collega die op deze zaak zat, is overgeplaatst naar het onderzoek naar het neerschieten van de MH-17.”