Archief per maand:
Archief per jaar:

Botenverhuurder er in geluisd

Ewald de F. (53) uit Kolhorn moet worden vrijgesproken van verzekeringsfraude. Dat zegt behalve de verdediging ook de officier van justitie. ‘Hij is er in geluisd’.

Voormalig bloemenman De F. , gerevalideerd na een ernstig ongeval, begint zo’n vier jaar geleden in Nieuwe Niedorp een boerencamping annex botenverhuur- en rondvaartbedrijf. De grote trots van zijn vloot is een motorkruiser voor 50 personen, die hij eigenhandig in 2,5 jaar heeft gebouwd.

In het najaar van 2012 neemt hij de kersvers gescheiden Dirk B., eigenaar van een scheepsmotorenbedrijf in Winkel, in huis. Terwijl B. in het buitenland bijkomt van zijn echtelijke perikelen, lopen zijn schuldeisers en andere boze mensen de deur bij De F. plat. Die pikt dat niet en zegt B. de wacht aan.

Tanzania

De logé verdwijnt, met medeneming van diverse spullen van zijn gastheer, definitief naar Tanzania. Op 16 oktober wordt de unieke motorkruiser gestolen. De F. doet aangifte bij de politie en kaart de zaak bij Univé aan. De verzekeraar betaalt in februari 2013 27.449 euro uit aan de gedupeerde.

De taxateur die de waarde van de gestolen boot heeft betaald, verneemt van B. en twee anonieme tipgevers dat De F. de boel heeft opgelicht. De Kolhorner zou financiële problemen hebben. Op 16 juli 2013 wordt, op basis van informatie van de drie, in Waarland het karkas van de kruiser gevonden. In een door De F. gehuurde loods in ’t Veld ligt een deel van de gestripte onderdelen.

De politie weet het zeker: oplichting en valse aangifte. Het openbaar ministerie talmt echter met vervolging, vanwege de duistere randjes. De tipgevers hebben opvallend veel honger naar het tipgeld en bedreiging zelfs de taxateur. Univé wil echter zijn geld terug en krijgt van het Amsterdamse gerechtshof gedaan dat het OM alsnog moet vervolgen.

Gisteren heeft dan het proces plaats bij de rechtbank in Haarlem. De aanklager vermoedt een opzetje om De F. er in te luizen. B. doet dat uit kinnesinne, en gebruikt daarvoor twee armlastige vriendjes. Zoveel is uit de verhoor van het duo wel gebleken. B. blijft zich in Afrika schuilhouden. Volgens De F. zit hij ook achter de latere, evenmin opgeloste inbraken in zijn bedrijfsruimten.

Kwalijk

De eis tot vrijspraak betekent ook dat Univé kan fluiten naar de ruim 25 mille die ze van De F. terugvorderen. De F.’s advocaat Rob Jan Pardijs kraakt harde noten over de verzekeraar: ,,Die heeft verklaard niet geïnteresseerd te zijn in de waarheid, maar slechts in de poen. Ze proberen naast deze strafzaak zelfs via de civiele weg mijn cliënt aan te pakken. Uiterst kwalijk.”

De uitspraak is op 27 september.