Archief per maand:
Archief per jaar:

Bouw station, geen treinen

Er wordt al tijden druk gebouwd.

Er wordt al tijden druk gebouwd.

Het treinverkeer door Alkmaar ligt volgend weekeinde compleet stil. Oorzaak is de ingrijpende vernieuwing van het stationsgebied.

Een brede, lichte traverse verbindt straks het centrum en het noordelijke deel (met onder meer de componistenbuurt, Hoefplan, Bergermeer) van stad. Nu is er nog een tunnel onder de perrons; die zal verdwijnen. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling aan de Stationsweg met plaats voor 4000 fietsen.

Aan de kant van de Wognumse Buurt en de inmiddels geheel verlegde Kruseman van Eltenweg komt een nieuwe stalling voor 1250 fietsen. Het aantal winkels wordt met een uitgebreid tot elf. De vernieuwbouw krijgt veel hout, glas en metaal, waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt met veel licht. De monumentale perronkap blijft behouden. Het vernieuwde station is naar verwachting eind dit jaar klaar.

Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari zetten immense hijskranen de stalen constructies van de traverse en de roltrappen neer. Ook wordt de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollands Kanaal voor het eerst getest.

En zo moet het er over een jaar uitzien. Foto: nsstations.nl

En zo moet het er over een jaar uitzien. Foto: nsstations.nl