Archief per maand:
Archief per jaar:

Bouwverbod voor Leeghwaterbrug

De gemeente Alkmaar heeft een tijdelijk bouwverbod opgelegd voor de Leeghwaterbrug. Diverse constructieve tekeningen en berekeningen van de aannemer voldoen nog niet aan de norm. Dat kan betekenen dat het verkeer nòg langer last heeft van vertraging.

In verband met veiligheid heeft de gemeente daarom als vergunningverlener bepaald dat de nieuwbouwwerkzaamheden aan het brugdeel, die op korte termijn zouden beginnen, voorlopig niet kunnen starten. Het tijdelijke bouwverbod geldt voor de realisatie van de fundering van de brug, tot het moment dat de aannemer goedkeuring heeft gekregen op de nog aan te leveren plannen.

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de bouwstop heeft op de planning en de einddatum van het project. Het streven van de aannemer, gemeente Alkmaar en provincie Noord-Holland blijft er op gericht de werkzaamheden in maart 2019 af te ronden en de brug te openen.

De Leeghwaterbrug in de N242 te Alkmaar is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Noord-Holland. Daarom heeft provincie Noord-Holland besloten tot een grootscheepse en kostbare renovatie en nieuwbouw. Het brugdeel richting Alkmaar stamde uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en was aan het einde van zijn levensduur. Het werk bestaat uit de sloop van de complete constructie, fundering en de brug zelf. Alles wordt nieuw gebouwd. Met deze nieuwe brug is de bereikbaarheid van Noord-Holland voor de komende 50 jaar weer verzekerd.

Het verkeer gaat nu over het reeds vernieuwde brugdeel. In beide richtingen zijn twee, smalle rijstroken beschikbaar. Veel automobilisten hebben daar problemen mee. De maximumsnelheid is verlaagd naar 50 km per uur. Deze verkeerssituatie blijft hetzelfde tot de werkzaamheden zijn afgerond.