Archief per maand:
Archief per jaar:

Brandstichter naar psychiatrische kliniek

De Alkmaarse rechtbank heeft brandstichter Arjen D. (42) overeenkomstig de eis veroordeeld tot opname in een psychiatrische inrichting voor een jaar.

Alkmaarder D. steekt op 30 oktober 2014, rond 16 uur, zijn woning in een appartementencomplex aan de Laan van Bath in de fik. Levensgevaarlijk in zo’n gebouw, oordeelt de rechtbank, al helemaal doordat naast D. een bewoner inderdaad thuis is.

De alcoholist met grote geestelijke problemen, waaronder een enorm angstcomplex, sticht de brand om hulp te krijgen. Hij is net in een psychose beland en ziet geen andere uitweg. Om ervoor te zorgen dat politie en brandweer snel komen, steekt hij naast hout ook pvc aan en zet hij het raam open.

Rook

Een enorme rookontwikkeling zorgt er inderdaad voor dat agenten en spuitgasten op tijd ter plekke zijn, zodat er geen persoonlijke ongelukken gebeuren.  De schade aan de flat is groot. De gedragsdeskundigen die  hem onderzoeken, komen tot de unanieme conclusie dat D. ten tijde van het misdrijf ontoerekeningsvatbaar is.

Een intensieve, langdurige behandeling in een kliniek is op z’n plaats, vinden ook D., zijn advocaat en de officier van justitie. Met een grote voorkeur voor een rustige omgeving, in de natuur, zo weerklinkt het tijdens de zitting. Want hij kan niet tegen drukte van medepatiënten -’Die ADHD’ers’-  om zich heen: ‘Alsof ik op een kermis in een overdekt zwembad ben. Om gek van te worden’.