Archief per maand:
Archief per jaar:

Brandweer slaat alarm via brief aan RTV NH

Veiligheid in gevaar, aldus brandweerlieden. Foto: commons.wikimedia.org

Veiligheid in gevaar, aldus brandweerlieden. Foto: commons.wikimedia.org

De brandweer slaat alarm: bezuinigingen gaan ten koste van de veiligheid. Dat schrijft een aantal brandweerlieden in een anonieme brief aan RTV NH.

In de provincie deden zich de afgelopen maanden een paar zeer grote branden voor. Vorige week nog in hartje Purmerend en begin dit jaar in Alkmaar. Op het oog doet de brandweer dan gewoon zijn werk, maar intern staan brandweerlieden en leiding lijnrecht tegenover elkaar. Zo blijkt uit een anonieme brief van brandweermensen die in handen is van RTV NH.

“Wij kunnen u zeggen dat er veel onrust bestaat, bij de brandweermensen die branden moeten blussen en de duikteams. Vooral dat gemeentes steeds meer moeten betalen aan dit logge orgaan en in het veld alleen maar brandweermensen verdwijnen, stuit tegen het zere been”, schrijven de brandweerlieden.

“De veiligheid is nu echt in gevaar. Al met al is er nu een vertrouwenscrisis met de directie van de Veiligheidsregio en diverse gemeenten en brandweermensen in het veld.”

Impasse

De brandweermensen sturen de brief anoniem, omdat kritiek naar buiten volgens hen niet wordt geduld door de Veiligheidsregio. “Weinig mensen durven te praten, omdat alles binnen de muren van de veiligheidsregio moet blijven.” En: “Normaal gesproken willen we dit op een constructieve manier oplossen, maar inmiddels is er een impasse ontstaan en kunnen we niet anders dan de media opzoeken. Daarbij is de brandweerzorg door de bezuinigingen in gevaar in deze regio. ”

Het rommelt al langer binnen de brandweer. Vorige week ontstond nog ophef, omdat duikteams pas na een half uur arriveerden toen een automobilist het water was ingereden. De twee duikteams in Noord-Holland Noord zijn op non-actief gezet.

De SP in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de bezuinigingen bij de brandweer en gaat Kamervragen stellen.