Archief per maand:
Archief per jaar:

Brugwachter moet werken na dood fietsster

De brugwachter die op 6 februari 2015 de Den Uylbrug in Zaandam opende terwijl er een vrouw overheen fietste, is veroordeeld tot 120 uur onbetaalde arbeid.  Hij heeft schuld aan de dood van de fietsster. Zij viel van de geopende brug. De straf is gelijk aan de eis.

Om de zaak goed te kunnen beoordelen is tijdens de behandeling van de strafzaak de situatie van de centrale post zoveel mogelijk nagebouwd. Zo kon de rechtbank de beelden op de schermen zien, zoals ze op 6 februari 2015 ook voor de verdachte te zien moeten zijn geweest.

Tijdens het afspelen van die beelden heeft de rechtbank waargenomen dat de brugwachter bij het geven van de commando’s ‘stop landverkeer’ en ‘overbrugging VRI’ volgens de normen en voorschriften heeft gehandeld. Anders ligt dat ten aanzien van het commando ’openen brug’. Volgens de richtlijnen mogen er geen brughandelingen worden verricht als verkeersdeelnemers tussen slagbomen zijn.

Zichtbaar

Uit de camerabeelden bleek dat het slachtoffer vlak voor de opening van de brug gedurende vijftien seconden zichtbaar in beeld van de brugcamera’s was en dat zij ook tijdens het openen van de brug gedurende zes seconden op de beelden te zien was. De brugwachter heeft echter aangegeven het slachtoffer in het geheel niet te hebben gezien.

De rechtbank vindt dan ook dat de hij de brug niet of niet voldoende heeft gecontroleerd, alvorens het commando ‘openen brug’ te geven. ‘Daarmee heeft de brugbedienaar aanmerkelijk onachtzaam gehandeld en is er sprake van dood door schuld.’ De rechtbank heeft stilgestaan bij de vraag of in een zaak als deze, waarin geen sprake is van opzet, een strafrechtelijke vervolging op zijn plaats is. Belangrijkste gevolg van de zaak dient te zijn dat ervan geleerd wordt, opdat de kans vermindert dat het nog eens gebeurt.

Ook mag in dit geval de overschrijding van de norm uit het oogpunt van vergelding niet onbestraft blijven, aldus het vonnis. Bij de bepaling van de straf heeft het rechtscollege rekening gehouden met de vreselijke gevolgen die het ongeval voor het slachtoffer en de nabestaanden heeft gehad, maar ook met de consequenties voor de brugwachter die de gevolgen van zijn fout voor de rest van zijn leven zal meedragen.