Archief per maand:
Archief per jaar:

Buitenlandse daklozen zorgen voor veel overlast

Celstraf voor zeven Schiphol-boefjes

door arno ruitenbeek

Haarlem – Schiphol heeft een grote aantrekkingskracht op boeven en boefjes, aldus justitie. Aan zeven van hen, zes winkeldieven en een oplichter, legde de politierechter celstraffen op.

De veroordeelden hebben veel gemeen. Ze zijn dakloos, buitenlanders, bekenden van justitie en laten verstek gaan op de zitting. Tony H. (47) bijvoorbeeld, stal 30 november 2010 een blikje bier bij de AH to Go op de luchthaven. ,,Want ik had dorst’ ’, zei hij destijds tegen de politie. De geesteszieke Brit kreeg een week cel.

Om de grote overlast van de criminelen te besrijden, is het beveiligingscentrum permanent bezet. Via bewakingscamera’s in dit centrum werden Michael G. (25) en Sadiq G. (31) betrapt. Op 27 februari stal de Pool G. bij vier winkels een hoedje, eten, bier, wijn en parfums. De Afghaan pikte drie sandwiches en twee wraps. De straffen luidden: voor elk twee weken en voor G. nog een week van een voorheen voorwaardelijke veroordeling. Ook Thomas P. (32) ging voor de bijl door de beelden. Die registreerden hoe hij op 3 maart uit het schap voor de AH een kilozak M&M’s jatte. Hij had honger, vertelde hij de marechaussees die de Pool al snoepend in de kraag vatten. Twee weken gevang.

Laballam W. (27) was dezelfde dag het haasje. Surveillanten in burger zagen de diefstal van vier rollen snoep. De Nigeriaan moet een week achter tralies. Net als Michael D. (24). De Pool maakte zich op 10 maart schuldig aan ’hengelen’. Met een ijzeren stokje poerde hij in de wisselgeldbakjes van drie telefooncellen op rij.

Emanuel A. (42) gaat twee weken voor schut. De Liberiaan at op 11 maart voor 72 euro bij het Sheraton Airport Hotel en liet de rekening op zijn kamer 205 bijschrijven. Die had hij nooit geboekt. Door het kamermeisje voor te liegen dat hij zijn sleutel was vergeten, kon hij er wel binnensluipen. Hij werd er slapend aangetroffen en opgepakt.