Archief per maand:
Archief per jaar:

Burenruzie in Assendelft

Advocate vrijgesproken van mishandeling


door arno ruitenbeek


haarlem – Advocate Lucy O. (48) uit Assendelft is vrijgesproken van mishandeling van haar buurman. De politierechter twijfelde sterk aan de verklaringen van de aangever en de ooggetuige, de overbuurman.

Het is al tijden hommeles tussen O. en de buurman, die een relatie heeft met een man die ooit haar beste vriend was. ,,Ik zou zogenaamd geld hebben geleend van ze, ik zou hen hebben gedreigd met rechtszaken.”  O. op haar beurt klaagde regelmatig over geluidsoverlast vanuit het huis van het stel. Bij gedoe over hun erfscheiding moest buurtbemiddeling optreden.
Op 12 december 2009 rond vijf uur in de middag kwam O. thuis. Ze hoorde weer lawaai bij de buren, belde bij hen aan en vroeg of het wat minder kon. De buurman stemde daar in toe. Op dat moment vloog een hondje door de geopende deur naar buiten. Buurman er achteraan.
Zijn lezing is dat hij van O. twee raken klappen tegen zijn schouders kreeg. Haar verhaal is dat de buurman langs haar heen schoot, ze plotseling het hondje in de nek gegooid of geduwd kreeg en daar van schrok: ,,Ik maakte een afwerend gebaar.”
Knap

Zij belde de politie en hoorde enige tijd niets. Veertien dagen later deed de buurman alsnog aangifte. Want hij had een getuige gevonden in de persoon van de overbuurman. Die hij had gezien dat O. sloeg. ,,Dat is knap”, aldus O.’s advocaat M. van Gaalen: ,,In het donker, op 25 meter afstand, terwijl hij tegen de rug van mijn cliënte aankijkt.”

De officier van justitie vond de gooi met de hond in O.’s nek niet aannnemelijk en eiste een boete van 300 euro of zes dagen cel. De strafrechtadvocate met kantoor in Amsterdam vond het vreselijk om zelf in het verdachtenbankje te zitten. Op een openbare zitting ,,Omdat er sprake van valse aangifte  is. Sterker, bijna alles wat deze man zegt is gelogen, maar mijn reputatie wordt aangetast.” Het was ook vanwege de achtergrond van de verdachte dat er vrijspraak volgde.