Archief per maand:
Archief per jaar:

Buurt restaureert brug Noordeinde

Wethouder Dijkman opent brug. Foto: Marco van Ammers

Wethouder Dijkman opent brug. Foto: Marco van Ammers

De gerestaureerde brug nabij de Noordeinder Vermaning, een kerk op historische grond even ten noorden van Graft, is heropend.

De Noordeinder Vermaning is gebouwd op de plaats waar eind zestiende eeuw Menno Simonsz kerkdiensten hield. Een stichting exploiteert het godshuis in Noordeinde; er zijn muziekuitvoeringen en bruiloften – en van de opbrengst wordt het gebouw onderhouden.

Dankzij de belangeloze inzet van omwonenden wordt de brug in ere gehouden. De Alkmaarse wethouder Pieter Dijkman stak zijn bewondering en waardering daarvoor niet onder stoelen of banken. “De Noordeinder Vermaning staat er knap bij. Een mooi voorbeeld van wat een samenleving die ergens samen de schouders onder zet voor elkaar kan krijgen. Nu is ook de afbrokkeling van de brughoofden een halt toegeroepen.”

De restauratie is deels betaald uit een subsidie voor fuserende gemeenten (zoals Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer sinds 1 januari) die onder meer kon worden ingezet om gemeenschapszin te vergroten. In Graft-De Rijp werd een commissie in het leven geroepen met als voorzitter de toenmalige wethouder van financiën Dijkman, die werd belast met de verdeling ervan.

Ongeschonden

Dijkman grapt nu ‘destijds uiteraard zeer neutraal te zijn geweest, maar nu blij te zijn openlijk zijn liefde voor de Noordeinder Vermaning te mogen belijden’. Hij knipte het lint bij de brug door en bedankte de vrijwilligers die zich inzetten voor de instandhouding van het gebouw en zijn omgeving. “Dankzij jullie komt deze plek tot op heden zo mooi en ongeschonden de tijd door. En gelukgewenst omdat het hier zo’n mooie plek is.”