Archief per maand:
Archief per jaar:

Caravans in Opmeer als afwerkplek

Justitie: ‘Hoornse (19) helpt zestienjarige prostituee te worden’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een zestienjarig meisje speelde begin dit jaar de hoer in caravans in Opmeer. Onder de lieden die haar hielpen de betaalde seks te organiseren, was de destijds negentienjarige Rebecca D. uit Hoorn.
Zei de officier van justitie gisteren bij de Haarlemse rechtbank. De Hoornse, haar in Alkmaar geboren vriendje Stefan R. (22) en de uit Vlissingen afkomstige Erik B. (vandaag 46 geworden) hoorden gisteren zwijgend de beschuldigingen aan. Op de dagvaarding staan mensenhandel en ‘iemand uit winstbejag helpen om illegaal in Nederland te verblijven’.
Naaktfoto’s
Het eerste feit heeft betrekking op de uitbuiting van de minderjarige. Het stel had een caravan op een camping in Opmeer, de Zeeuw stond naast hen met zijn caravan. Tegen betaling stelden ze hun slaapkamers beschikbaar aan het meisje om haar klanten af te werken. Volgens het OM schoten ze naaktfoto’s van haar, plaatsten advertenties op websites als kinky.nl waarin ze haar lichaam te koop aanbood en maakten afspraken met hoerenlopers over de plek, de prijs en de gewenste diensten. Ze zorgden bovendien dat er condooms voldoende waren. Dit speelde zich af tussen 16 januari en 26 februari.
De moeder van het meisje stapte naar de politie en deed aangifte van gedwongen prostitutie. Dat is niet overeenkomstig de waarheid. De aanklager: ,,Het meisje heeft de kwestie aangedikt, omdat ze niet wilde dat haar familie er achter kwam wat voor werk ze – vrijwillig – deed. Maar door haar leeftjd blijft het net zo’n ernstig misdrijf, waarop tot twaalf jaar cel staat.” De verdachten ontkenden te hebben geweten dat de ‘beginnende hoer’ nog geen achttien was.
Oekraïnse
Het tweede delict wordt alleen D. en R. aangewreven. Bij hun arrestatie op 25 juni – D. was inmiddels 20 – zat er hun caravan een Oekraïnse prostituee, zonder de vereiste verblijfspapieren. Deze vrouw vertelde dat ze de vorige dag was gearriveerd. D. en R. hadden haar een slaapplaats voor die nacht aangeboden. Ze zou hen betalen om een seksadvertentie te maken en te plaatsen op seksjobs.nl en voor het gebruik van de caravan.
Op 11 december heeft het proces plaats. Tot die tijd wordt onder anderen de minderjarige verhoord. Het drietal blijft in voorarrest.