Archief per maand:
Archief per jaar:

Cartoonexpositie ‘Vrijmoedig’ in Haarlem

De cartoonexpositie ‘Vrijmoedig’ in het provinciegebouw aan het Houtplein in Haarlem begint woensdag (3 mei). De Haarlemse cartoonist TRIK zal een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte cartoon presenteren.

De nationale viering bevrijding begint dit jaar in Noord-Holland en daarom is de expositie hier, hoewel die voortkomt uit een samenwerking tussen de provincie Zeeland en de Roosevelt Foundation. De Roosevelt Foundation en FECP Nederland/De Tulp hebben eerder het initiatief genomen voor een internationale cartoonwedstrijd en tentoonstelling rond het thema ‘de vier vrijheden’. President Franklin D. Roosevelt verkondigde in zijn historische toespraak tot het Amerikaanse Congres op 6 januari 1941 de vier vrijheden: van meningsuiting, van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Cartoonisten uit verschillende landen en culturen tekenden voor vrijheid en laten zien dat humor en satire een belangrijke functie hebben. Ze doorbreken taboes en laten ons lachen en nadenken over vrijheid en onvrijheid, over onszelf en onze diepste overtuigingen. Ruim 35 cartoons zijn op de tentoonstelling te bezichtigen tot en met 15 juni. De toegang is gratis.

TRIK

TRIK is een Haarlemse illustrator, politiek cartoonist en ontwerper als ook docent illustratie aan de  ArtEZ Academy of Art & Design Zwolle. Hij heeft in 2008 de Inktspotprijs 2007 gewonnen met zijn Wiske/België-cartoon. Hij heeft twee keer de junior inktspotprijs op zijn naam geschreven: editie 2004 met zijn cartoon Een eigen mening is dodelijk/Theo van Gogh en editie 2006 met zijn cartoon 1 Burgeroorlog/Irak.