Archief per maand:
Archief per jaar:

Cees P. ‘regisseur’ cocaïnesmokkel via Schiphol

Drie jaar geëist tegen Medemblikker

Door Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp – Cees P. (61) uit Medemblik moet voor zijn regisseursrol in cocaïnesmokkel via Schiphol drie jaar cel krijgen, vindt de aanklager. KLM-bagagemedewerkers vormden de spil van de bende.

Een klein jaar geleden meldden het openbaar ministerie en de marechaussee dat ze na een onderzoek van veertien maanden 20 mannen uit Noord-Holland en Flevoland hadden opgepakt. Uit afgeluisterde gesprekken via telefoon en in auto’s van de verdachten, mailverkeer, talloze observaties van geslaagde transporten bleek dat in die periode ruim 121 kilogram coke het land was binnengehaald. Was daarvan niet het grootste deel onderschept, hadden ze 4,5 miljoen euro verdiend.

De afgelopen weken hadden op de ‘luchthavenrechtbank’ in Badhoevedorp de processen plaats. De eis tegen kopstuk Maikel S. (51) was negen jaar. Gisteren was het de beurt de enige blanke onder de voornamelijk Surinaamse verdachten: ex-politieman en rechtenstudent P. De Medemblikker, die tegenwoordig een modewinkel in Schagen drijft, is volgens de officier van justitie de regisseur die –grotendeels tevergeefs – streed tegen de gemakzuchtige houding van de rest van de groep. De Surinamers ergerden zich kapot aan ‘De Witte Schil’, zijn vragen en bemoeizucht.

P. zette het smokkelsysteem op, zo gaf hij toe. Op luchthavens in bijvoorbeeld Panama of op Aruba stopte KLM-personeel een koffer met drugs in de container met bagage voor Europese transfervluchten via Schiphol. Daar haalden KLM’ers onder wie Maikel S. de goed gevulde koffer uit de bagage bestemd voor Rome of Barcelona, liepen met de buit naar het onbeveiligde gebied en gaven het daar over aan een medeplichtige.

Alleen in maart 2012 week de werkwijze af. In twee zendingen werden partijtjes van een en bijna zes kilo verstopt tussen spijkerbroeken. P., die ook de verkoop aan drugsdealers op zich nam: ,,Ik kan wel drie of vier methoden verzinnen, zolang alles maar klopt. Iedereen moet meewerken, tijdig de juiste informatie verstrekken, ook als de vlucht vertraging heeft of als het niet lukt om de koffer er op te zetten.”

Test

Hij hield vol dat twee hem ten laste gelegde transporten eind 2011 en begin 2012 slechts proevenwaren. Waar werd gesproken over achttien en vier blokken, werden geen kilo’s bedoeld: ,,Maar houten blokjes, puur om de lijn te testen.” De officier geloofde er geen snars van. Waar S. en de anderen zwegen in alle talen, verklaarde P. veel en vaak. Dat is hem niet in dank afgenomen. Tijdens zijn negen maanden durende voorarrest in De Koepel in Haarlem werd hij begin dit jaar door en medegedetineerde in elkaar geslagen. Eind september overvielen vier types zijn woning aan het Vooreiland en kreeg hij weer klappen. Medeverdachte Dennis P. zit voor de laatste kwestie vast in de Glasbak in Zwaag.

De uitspraken zijn medio november.