Archief per maand:
Archief per jaar:

Cel- en werkstraffen geëist voor nepoverval

Pompbediende wilde stoer doen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Hij wilde stoer doen. Daarom bedacht de Haarlemse pompbediende Kris N. (19) een gewapende overval op zichzelf. Vriend Jim Z. (19) uit Zandvoort speelde de boef.  De officier van justitie eiste gisteren werk- en voorwaardelijke celstraffen tegen het duo.
De timide Kris N. werd vreselijk gepest. De leerling aan de theateropleiding wilde ook wel eens de alom gerespecteerde, toffe gozer zijn, vertelde hij de rechtbank. Eind mei vorig jaar rijpte bij de hulpkracht van een tankstation aan de Lange Herenvest het plan om een overval in scène te zetten. Hij zou het moedige slachtoffer zijn. Dat, alleen omdat hij een mes op zijn keel kreeg, de dagopbrengst van de benzinepomp had afgestaan aan de brute overvaller.
Die rol wilde Jim Z. best op zich nemen. Hij zou zich in het zwart kleden, een doek voor zijn gezicht doen en op een geleende scooter van en naar N.’s werk rijden. Het mes dat hij gebruikte, moest hij met de botte kant op Kris’ keel zetten.  Ze spraken af dat het misdrijf zou worden gepleegd op Hemelvaartsdag, kort voor sluitingstijd van 18 uur. Dan was de kans het kleinst dat er nog klanten zouden komen, die zich misschien gingen bemoeien met de beroving.Details

N. dacht aan de kleinste details. Zelfs hoe ze moesten acteren voor de beveiligingscamera bij de kassa, en dat hij pas alarm sloeg als hij van Z. een sms’je had gehad dat die in veiligheid was.

De ‘overval’ op die tweede juni liep precies volgens het scenario. De buit van 1145 euro deelden ze. Het geld werd in een paar dagen verbrast, onder meer op de kermis in Vijfhuizen. N. stapte op 3 juni naar de politie om zijn slachtofferverhaal te doen. Een paar maanden later kreeg hij spijt van zijn daden. Opnieuw ging de Haarlemmer naar het bureau en biechtte alles op, inclusief de valse aangifte. De politie, die een hoop onnodig werk verzette, brengt hem daarvoor 2420,50 euro in rekening. N. i s bereid dat te betalen, zoals hij en Z. ook de buit van de nepoverval zullen vergoeden.
 Z. stond ook nog terecht voor uitgaansgeweld op 7 juli 2011, om 1.45 uur in de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem. De Zandvoorter meende dat een jongen N. uitlachte en sloeg en schopte de vermeende pestkop. Z. moet 240 uur onbetaalde arbeid krijgen en een half jaar gevangenis voorwaardelijk, aldus de aanklager. N. hangt 200 uur boven het hoofd, plus vier maanden cel als stok achter de deur.
De uitspraken zijn 29 maart.