Archief per maand:
Archief per jaar:

Cel voor overvallers snackbar Opmeer

Alkmaar – De Alkmaarse rechtbank heeft de vijf mannen die in de nacht van 6 op 7 juni snackbar Loek in Opmeer gewapenderhand overvielen, veroordeeld tot maximaal 32 maanden cel. De straffen zijn iets lager dan de eisen (drie jaar), die ook zagen op de mislukte inbraakpoging bij café Nelly’s in Obdam.

De woorden van officier van justitie E. van Doorn blijven lang naklinken. ‘De Opmeerse affaire heeft een grote impact gehad op de dorpsgemeenschap en met name of de twee slachtoffers’. Onder het oog van de hevig geschrokken gasten van het aan Loek aanpalende café aan de Opmeerse Lindengracht zijn beide snackbarmedewerkers mishandeld, gefouilleerd en bedreigd met een pistool en messen. Een van hen lijdt psychisch zo, dat hij dit bijbaantje heeft moeten opzeggen. Het rechtscollege heeft hem een schadevergoeding van 2200 euro toegewezen.
Werkloos, stevig aan drank en drugs, grote schuld, strafblad. Aan de meeste kwalificaties voldoet elke veroordeelde. Het quintet heeft samen een plan opgezet en uitgevoerd om snel aan veel geld te komen. Aanvankelijk zouden ze gokkasten in kroegen leegroven. Onderweg naar Opmeer veranderde dat, mogelijk vanwege een hogere winstverwachting. Vanaf het huis van Hoornaar Denis K. (op de zittingsdag 22 geworden) vertrokken de aangeschoten broeders in het kwaad, in de Renault Laguna van Haarlemmer Samim A. (43). Die hield manhaftig vol dat hij dacht dat hij de anderen hem midden in de nacht een betaalde baan zouden bezorgen. Hij kreeg de zielige buit van 255,15 euro uit de kassa van Loek om benzine te tanken. De meegepikte kauwgum, 20 euro, sigaretten, aansteker en MP3-speler van de gedupeerden werd opgedeeld. Na deze criminele knulligheid ging het naar de Dorpsstraat in Obdam, om daar de gokopbrengsten van Nelly te jatten. Mo A. (23, geen familie) uit Medemblik stapte naar binnen door het ingegooide caféraam, maar wist niet hoe snel hij weg moest wezen toen het alarm afging.
José G. (23) uit Schiedam – die zíjn deelname aan het tv-talentenprogramma ‘So you think you can dance’ zag gedwarsboomd door verblijf in de nor – kreeg twee jaar. Omdat hij net als bij de, met 25 maaanden, waarvan acht voorwaardelijk heengestuurde Samim A. werd vrijgesproken van Obdam. Alkmaarder Hussein I. (22) werd gestraft met 32 maanden, net als Mo A. en K. Beide laatsten krijgen openstaande straffen van respectievelijk vier weken en 60 dagen erbij.