Archief per maand:

Coben en de liefde overwinnen alles

topthriller

Niet meer te overtreffen in 2013?

Harlan Coben: Zes jaar

Boekerij
19,95 euro, E-book 12,99 euro
Dat liefde alles overwint, heeft Harlan Coben op een onvergetelijk mooie manier beschreven in deze thriller. Dat de verfilming er al aankomt, luttele maanden nadat het boek in de VS is gelanceerd, zal niemand verbazen.
De Australische acteur Hugh Jackman, bekend van onder meer ‘X-Men’, zal de hoofdrol van Jake Fisher spelen. Professor Fisher krijgt zes jaar (!) geleden de schrik van zijn leven toen zijn grote liefde Natalie hem plotseling laat vallen en in het huwelijk treedt met ene Todd Sanderson. Het overlijdensbericht van deze Sanderson zet Fisher aan tot een zoektocht naar De Vrouw.
Hoewel hij van alle kanten wordt gewaarschuwd het verleden met rust te laten, gaat de eigenwijze professor door met zijn queeste. Links en recht vallen dooien, en de puzzelstukjes willen maar niet passen. Zoals vaak bij Coben, zijn mensen niet wie ze zeggen te zijn en blijken juist de beste vrienden het soepelst om te gaan met de verschrikkelijke waarheid.
Ingenieus
Daarom heen bouwt deze gelauwerde schrijver een ontroerend, ingenieus verhaal zoals maar zeer weinigen dat kunnen in dit genre. Coben heeft een scherp oog voor het detail, maar zijn grootste kracht is tegelijkertijd dat hij met steeds minder woorden steeds meer en nog mooier vertelt. Ik las de laatste dagen zijn, niet eerder in Nederland verschenen debuut en tweede thriller uit 1990 en 1991 en dan zie je duidelijk het verschil.
In ‘Dood spel’ en ‘Genezing’ zoals ze respectievelijk heten – voor slechts 15 euro het stuk te koop – zoekt Coben nog naar de juiste vorm, die met name de Myron Bolitar-reeks zo kenmerkt. Speerpunt daarbij is humor. Flitsende dialogen en monologues interieurs die dan weer tot grinniken, dan weer tot schaterlachen aanzetten. ‘Zes jaar’ zit er ook vol mee, bijvoorbeeld als Fisher met een collega doorzakt in een tot bar omgebouwde universiteitsbibliotheek. Ze versieren een paar meiden met teksten als ‘Krijg ik een boete als ik je te laat terugbreng?’ en ‘Leuke meiden, want ze zijn niet gebonden’. Te hopen valt dat de filmmakers hiervan iets laten terugkomen.
ARNO RUITENBEEK